Sleigh Bells - Jessica Rabbit

Torn Clean

De dames van Sleigh Bells zijn na drie jaar terug met een kakelverse langspeler, waarop de gitaren nog steeds van schattige pop naar schichtige punk en weer terug schieten. Wat daar het praktisch nut van is, is niet meteen duidelijk. Alsof ze met een felle façade vooral niet te hard tegen schenen willen schoppen. Blaffende honden bijten niet.

Jessica Rabbit

De namen, die erbij werden gesleurd, wijzen er alleszins op dat het vizier op de radio werd ingesteld. Mixer van dienst is Andrew Dawson, die eerder strepen verdiende bij Kanye West en Tyler, The Creator. Daarnaast werkte ook Mike Elizondo aan de helft van de plaat na eerder Dr. Dre en Fiona Apple te hebben voorzien van diensten. Niet bepaald genregenoten van Sleigh Bells. Noem ze dus gerust de vrouwelijke versie van Green Day. Want wat Sleigh Bells is voor het genre van de hardere gitaren, is Rammstein voor Hellfest. Faux pas. En toch.

De overstuurde chaos van veel te scherpe gitaren, zigzaggende riffs, bulderende synths en schreeuwende stemmen tonen dat speelse weerhaakjes hand in hand gaan met uitgelopen eyeliner. It’s Just Us Now, Lightning Turns Sawdust Gold en Hyper Dark zijn het ene moment lieflijk, het volgende volledig overstuurd. De flirterige schizofrenie pakt.

Van een sprookjespiano over een bliksemende, elektrische gitaar die bliksemt naar harmonieuze samenzang; het sonische universum van Sleigh Bells lijkt groot. Toch hanteren ze iets te vaak hetzelfde trucje. Nog voor halfweg haken we af bij I Can’t Stand You Anymore. Later gebeurt hetzelfde bij Loyal For, Unlimited Dark Paths en Rule Number One.

Uiteraard zijn er rustpunten nodig en nummers, die je opnieuw wakker schudden. Crucible stuitert, I Can Only Stare schuurt, Throw Me Down The Stairs siddert. Voor een plaat, die nog geen drie kwartier duurt, maar toch veertien nummers telt, houdt dat de balans netjes in evenwicht.

Hoeft u ‘Jessica Rabbit’ meteen aan te schaffen als u geen cultureel werelderfgoed wil mislopen? Nou, nee. Geniet van Blink-182 en consorten? Zet deze dan maar op je lijstje.

20 december 2016
Ben Moens