Skemer - Benevolence

Wool-E-Discs

Benevolence

Liefde heeft vele gezichten. In het geval van Amenra-gitarist Mathieu Vandekerckhove en topmodel en styliste Kim Peers resulteerde dat in het gelegenheidsbandje Skemer (ofte “schemer”). En als je één en één optelt, weet je dat het bij ‘Benevolence’ niet om een vrolijk lenteplaatje gaat.

Duistere elektrobeats, een mysterieuze, zware stem, scherende en verzwarende drones, ... Skemer bevindt zich zeven tracks lang wel degelijk in de schemerzone. Maar ook schemer kan vele nuances hebben, zoals ‘Benevolence’ bewijst. Marcherende, eerder trage elektrobeats en de holle, soms wat hese stem van dame Peers die zowel schreeuwt (Shout Or Cry) als bijna liefdevol smeekt (Wait For Me) zijn vertrouwde elementen. Zeker omdat de tekstuele inhoud regelmatig niet veel meer is dan het tientallen keer herhalen van de titel.

De manier, waarop dat schreeuwen echter overstemd wordt door luidruchtige gitaarpartijen, wall of sound-drones en zware synthesizers zorgt keer op keer voor een andere invulling. Een nummer als Sunseeker verdrinkt bij luidruchtig volume in pure noise, terwijl het slepende Rhoeas, dat daarop volgt, met zijn neurotisch scanderende lyrics een beetje een etherisch kantje krijgt. Misschien dat die hard-zacht-dualiteit in emodance-afsluiter Wait For Me nog wel het meest uitgespeeld wordt dankzij een neurotische, mechanische drumcomputer versus een melancholische, zwevende synthesizermelodie en ijle, hoge zangpartijen.

Toch pleziert Skemer zeker niet over de hele lijn. Zo komt de plaat qua productie wat oppervlakkig over – wat meer 3d-effect had niet misstaan. Een badkamer vol galm volstaat niet. Ook echte melodieuze catchers ontbreken, op die fraaie afsluiter na. En van een song met een titel als Best, dat over heel de lijn verstoord wordt door drukke, fuzzy effecten hadden we misschien ook wel wat meer verwacht.

Maar dat neemt niet weg dat dit een leuk album is. Je kan er een boterham muzikale referenties uit het wereldje van vrouwelijke coldwave of elektropopbands aan vastkleven. Of adjectieven, variërend van spiritueel, neerdrukkend tot zwevend en zelfs dansbaar. Bij de visueel sterke hoes waarbij een vuile Kim Peers compleet uitgeteld (bewusteloos?) op de grond ligt, mag je trouwens zelf een verhaaltje verzinnen.

10 juni 2020
Johan Giglot