Six Hands - JXTA

Eigen beheer

Het debuut van dit gezelschap belooft het beste voor de toekomst. Die plek op de affiche van Pukkelpop was duidelijk niet zomaar toevallig.

JXTA

Na twee ep’s werd het stilaan tijd voor een full album. Met dit album laat de groep uit Hechtel horen waarom zij in 2013 de publieksprijs op Limbomania wonnen en waarom die plek op Pukkelpop 2017 meer dan verdiend was.

Net als op de ep’s hoor je op het debuut een bijzonder goed in het oor liggende mix van indie, aangevuld met prikkelende en weerbarstige mathrock. Dit Limburgse trio weet hoe ze een catchy melodie met weerbarstigheid kan verzoenen.

Dat ze de mosterd gehaald hebben bij Battles, Karate en niet in het minst Pinback moge duidelijk zijn. Met die bands deelt Six Hands een liefde voor prikkelende riffjes. Maar deze Limburgers hebben ook iets heel eigens. Doordat vocals vrijwel helemaal ontbreken, ligt de focus helemaal op de interactie van de instrumenten, respectievelijk bas, gitaar en drums. Maar in C10H12N20 wordt er ook gespeeld met atmosferische samples. En dan is er nog de bijdrage van Bert Vliegen op Korg en zang (Gap The Mind) uiteraard.  

De eenvoudige, pretentieloze bezetting maakt de charme uit van deze jonge talenten. Six Hands staat voor verslavende muziek die steeds meer laagjes vrijgeeft. Pittige, toegankelijke en van straffe weerhaken voorziene muziekjes, die dan ook nog eens gepaard gaat met een dosis zelfrelativering: "mathrock boysband", staat er op hun website.

De groep, die hun besognes (Milgram, Doublethink,...) uiting geven via rebellerende post- en mathrock met vuile kantjes, tourde eerder al door Nederland en de UK in het zog van bands als Reiziger, I Love Sarah, The Van Jets en True Champions Ride On Speed. Maar met dit album gaan ze ook op eigen houtje golven maken in het druk bevolkte clubcircuit, waar deze muziek echt op zijn best is.

8 januari 2018
Philippe De Cleen