Six By Six - Six By Six

InsideOut Music

Six By Six

Om te weten wat de doelgroep is van de nieuwe veteranenformatie Six By Six moeten we verschillende decennia terug in de tijd gaan. Drummer Nigel Glocker (ex-Saxon) en zanger Robert Berry werden door Yes-gitarist Steve Howe gevraagd voor de voortzetting van GTR, het jarentachtigvehikel dat platenbazen oprichtten voor een samenwerking tussen Howe en Steve Hackett. Dat dit met een sisser is afgelopen, is een understatement. En dan is er de Asia-connectie waar Glocker en Saga-gitarist Ian Crichton destijds aan bijdroegen.

Een tijdsprong naar het heden: de lege agenda’s vonden elkaar en Six By Six is een mix geworden van prog (Crichton), hardrock (Glocker) en AOR (Berry). Het resultaat leidt ook tot gemengde gevoelens. Dat komt ervan als de motivatie van de drie heren onduidelijk blijft. De boodschappen en teksten reiken niet verder dan het niveau van een doordeweekse Rocky- of Bondfilm. Dat lijkt ons in de eerste plaats voor rekening van frontman Berry te zijn. Niets nieuws onder de zon daar.

Muzikaal horen we heel wat boeiende ideeën, en daar komen prima songs uit voort zoals Yearning To Fly, Casino, The Last Words On Earth, Battle Of A Lifetime en het Saga-achtige Save The Night. Liedjes waarin Crichton zich als een vis in het water voelt en instrumentaal kan stretchen. Dat Glocker ook progressief kan drummen, weten we nu. En Berry blijft een goed zanger, zowel in de rustige momenten als wanneer er stevig gerockt wordt.

Dit titelloze debuut is vooral een prima album van Ian Crichton. Dat hij zich heel wat vrijheid mag permitteren, komt omdat Six By Six toch een gitaarband is, terwijl Saga eerder een keyboardgroep blijft. Het is dankzij Crichton dat het eindoordeel positief uitvalt.

25 augustus 2022
Christoph Lintermans