Siv Jakobsen - The Nordic Mellow

News

Eind deze zomer verscheen deze debuutplaat van de Noorse Siv Jakobsen. Ze kwam al eens voor een select groepje geïnteresseerden concerteren in de Botanique en in Aalst, en nu komt ze terug naar het zoete Limburg en naar Gent.

The Nordic Mellow

De straten liggen bezaaid met singer-songwriters die al buskend en gasboetes verzamelend naam proberen te maken, maar slechts weinigen slagen daar echt in. Voor de Noorse Siv Jakobsen lijkt het stilaan te gaan lukken, twee jaar na ep ‘The Lingering’.

Een beetje steun kan daarbij geen kwaad, ook al heb je muzikale bagage die teruggaat tot je jeugd en werd die nog eens serieus aangevuld met vier jaar aan een gerenommeerd, Amerikaans music college. Die steun krijgt Jakobsen van Andrew Davie die zijn stem leent aan Like I Used To. Andrew Dawie? Fans van Bear’s Den zullen het wel weten en anders vraag je het maar aan nonkel Google.

Ook een naam als Matt Ingram valt op. Hij zat in de producersstoel en  werkte al samen met kleppers als The Staves, Katie Melua, Tom Odell, Michael Kiwanuka, Jake Bugg, Florence and the Machine en Laura Marling.

En met die laatste naam is de definitieve wegwijzer geplaatst. Siv zelf reageerde in interviews al kribbig toen de naam van het ex-lief van Charlie Fink en Marcus Mumford viel, maar de gelijkenis is soms gigantisch. Luister maar naar Shallow Digger en Berry & Whythe waarin zelfs de gitaar klinkt als die van Marling ten tijde van ‘Once I Was An Eagle’.

Gelukkig houdt Jakobsen ook van strijkers. En Christian Li, een vriend van haar, schreef een paar hele mooie arrangementen voor haar die songs als openers To Leave You en Change opluisteren en optillen naar een hoger niveau en toch ruimte laten voor pakkende teksten die de achteloze luisteraar kippenvel bezorgen als werd hij bevangen door een frisse, Scandinavische bries.

Verveling krijgt hoe dan ook geen kans, want Jakobsen houdt het bij dertig korte minuutjes waarin ze tien songs laat passeren die elk een eigen klankkleur hebben en uitblinken door verfijnd vakmanschap. Je beluistert het plaatje volgens haarzelf het best op een grijze, luie zondag of tijdens een herfstwandeling. Dat treft; gelegenheid genoeg de komende weken.

Siv Jakobsen speelt op 28 oktober in Hasselt en op 8 december komt ze nog een keer langs. Dan baant ze zich een weg door de voetgangerszone rond de Gentse Handelsbeurs aan de hand van Charlie Cunningham.

27 oktober 2017
Marc Alenus