Sinkane - Life And Livin' It

City Slang

De in London als Ahmed Gallab geboren Sinkane, zoon van twee Soedanese leraren, deed eerder al ervaring op als sessiemuzikant bij Caribou, Of Montreal en Yeasayer. Echte bekendheid verwierf hij als bandleider en regisseur van de veelkoppige Atomic Bomb! Band (met inbreng van David Byrne, Money Mark en Damon Albarn), die de muziek van de Nigeriaanse legende William Onyeabor naar hogere dimensies stuwde.

Life And Livin' It

Tien jaar geleden bracht Sinkane zijn debuut 'Sinisterals' op de markt. Ondertussen heeft hij veel tijd in studio's doorgebracht, maar ook uitgebreid kennisgemaakt met het tourleven en zo de wijde wereld verkend. Muzikaal laat Sinkane zich leiden door P-funk (Parliament Funkadelic, Bootsy Collins), maar ook reggae (Bob Marley), dub, disco en vrolijk gestemde poprock komt om het hoekje kijken.

'Life And Livin' It' is een fijn staaltje van radiovriendelijk poptimisme. Er is de wat gekke hoes waarop Gallab staat afgebeeld in zijn tuin, omgeven is door schijnbaar willekeurige voorwerpen, al valt de Soedanese vlag wel meteen op, net als de radio/versterker en het handvol albums dat uit zijn Used Kids Records-zakje puilt. Muziek speelt een belangrijke rol, zoveel is duidelijk.

Opener Deadweight, waarin subtiele sporen van desertblues en Toearegrock opduiken, zet meteen de toon. De zang verwijst naar opgewekte gospelpop. Op de vraag wat aan te vangen met het leven, luidt het lakonieke antwoord: "I don't know, but I keep trying". Er is de radiovriendelijke, goedgeluimde single U Huh die net als Passenger Ethiopische jazz in zich draagt en tot dansen aanzet. Ook Favorite Song en de aardige funkkraker Fire weten het feestelijk te houden, terwijl een eerder doordeweekse, clichématige song als Telephone niet alleen funk maar ook nostalgische discoglorie in zich draagt.

Op Theme From Live And Livin' It  duikt zelfs een triomfantelijke, Ierse folkmelodie op. Die werpt zich na meerdere luisterbeurten samen met U Huh op als hoogtepunt. Naar het einde toe ebt de spanning weg en vervalt Sinkane opnieuw in low-keytracks als Won't Follow.

Sinkanes 'Life And Livin' It' bevat een handvol erg  goed in het oor liggende singles, maar als full album stelt het geheel wat teleur. 

1 maart 2017
Philippe De Cleen