SineRider - A Familiar Light

Sound In Silence

A Familiar Light

SineRider is Devin Powers, vast componist aan het Berklee College of Music in Massachussetts. Een manusje van alles die niet enkel een kruisbestuiving tussen ambient, sfeerminimalisme en postrock opzoekt, maar in nevenprojecten met ondermeer lol-naam Reanu Keeves slowcore, indierock of zelfs dubstep maakt.

Maar wees niet bevreesd: Sound In Silence-release nummer vierentachtig gaat natuurlijk om atmosferische, dromerige muziek. Gecomponeerd in de winter, en dat merk je aan de heerlijk neerdrukkende, intieme sfeer en de wat doffe, holle eindklank waarbij je zo de nodige desolate sneeuwlandschappen kan verzinnen.

Elf composities lang zit je in een droom- en doezelrijk van galmende, ietwat donkere synthesizermelodieën (Emblem), warme onderwaterdrones (Emanant) of fonkelende digitale marimbaconstructies (Loran). Keer op keer met een intrinsieke rust en sereniteit. Als een soort van muzikale aromatherapie. Healing music? Zeker. De beeldspraak van platenfirma Sound In Silence komt hier volop tot zijn recht. Een enkele keer kan je SineRider betrappen op een bewust valsere noot in de wegdraaiende klanken van Mishma. Een kleine wake-up-call voor wie inmiddels in hogere sferen zou vertoeven, zeg maar.

Maar wat een fantastisch rustgevend plaat verder! Die eeuwige loomheid waar dromen en noten in elkaar overgaan. Het zou verplichte dagelijkse kost moeten zijn voor iedereen die zich laat meeslepen in huidige maatschappij van onrust en onzekerheid. Als kers op de taart sluit de componist de synthesizercompostities af met Timelapse: een track waarin een streelzachte, hoge piano-improvisatie op een matras van zacht glooiende, donker fonkelende synthesizerstonen ligt. Een brug naar de realiteit en misschien ook naar een volgende, meer neoklassiek ingevulde ambientplaat.

31 december 2021
Johan Giglot