Simon Phillips - Protocol 4

Phantom Recordings

Toegegeven, albums van drummers zijn niet altijd de meest subtiele. Maar als je Simon Phillips heet, combineer je een formidabele techniek met een muzikale sensitiviteit. Hij speelt rock, jazz en wereldmuziek en liefst de drie tegelijk. Zijn fusion is ongelooflijk precies en intens, terwijl het gevoel sist en suddert onder het stralende oppervlak. En nog belangrijker: het compositiesmeedwerk op deze vierde ‘Protocol’-lp voldoet aan de hoogste kwaliteit.   

Protocol 4

Voortbouwend op eerdere ‘Protocol’-projecten werd wederom superbassist Ernest Tibbs gerekruteerd, terwijl veteraan-gitaarshredder Greg Howe en keyboardvirtuoos Dennis Hamm nieuw zijn in het protocol. Nieuw is ook dat Phillips de muziek helemaal op tournee heeft bedacht. Het lijkt wel alsof het verblijf op vliegtuigen en in hotels en backstage kleedkamers de creatieve sappen beter deed stromen.

Misschien zijn de sfeer en energie op zo’n tour verantwoordelijk voor de soms metal-achtige uitkomst op ‘Protocol 4’. Maar zoals altijd ontkent Phillips’ muziek specifieke labels en fuseert ze elementen uit rock, jazz, funk, klassiek en world in de kristalheldere mix. Neem nu Celtic Run, waarin een ritmisch, Keltisch motief samenwoont met felle gitaren en synthesizerflights, bijeengehouden door Phillips’ ultra-strakke en Tibbs’ solide spel.  

Wie naar dit album luistert, wordt een reiziger in muziek. Passage To Agra is een ritmische excursie naar een exotisch? ver land. Pentangle en Solitaire steunen op lekkere? funky grooves onder metalen  jazz- en rocksolo’s. Greg Howes gitaar straalt doorheen de hele registratie, misschien nog het meest in het klagende, hymneachtige Phantom Voyage. Dennis Hamms keyboards zijn overal "stunning"; of hij nu soleert of weelderige orkestraties toevoegt. De plaat concludeert met een monstertrack, de "high energy fusion" van Azorez.

Soms herinnert ‘Protocol 4’ aan de hoogdagen van Mahavishnu Orchestra, of recenter Hiromi’s Sonicbloom van de Japanse keyboardster waarmee hij en baslegende Anthony Jackson onder de naam The Trio Project vier albums opnamen. Het geluidsbeeld op ‘Protocol 4’ is opnieuw van het niveau dat er monden zullen openvallen. Het is alsof je tussen het kwartet spelers zit. 

6 december 2017
Christoph Lintermans