Simian Mobile Disco - Murmurations

Wichita Recordings

Het is alweer dik tien jaar geleden dat de twee Londense James’en (Ford en Shaw) zich als Simian Mobile Disco lieten opmerken met het fabuleuze debuut ‘Attack Decay Sustain Release’. Vijf studioplaten later houdt het gezelschap de elektropop nog steeds erg scherp.

Murmurations

Enige nuance misschien. Want Simian Mobile Disco houdt ook nu van sterke, vocale gasten om het album in te kleuren. Voor ‘Murmurations’ klopten de Britse producers aan bij het zogenaamde Deep Throat Choir, een vrouwenensemble dat voor een mysterieus, verheven, zelfs wat spirituele invulling zorgt. In combinatie met de deephouse en elektrobeats van de heren zorgt dat voor een eigenzinnig, pittig geheel.

Enerzijds heb je immers de ijle, hoog zweverige vrouwenzang, enigszins versterkt door zachte synthesizerlagen, en anderzijds zijn er de onmiskenbare, pompende beats, in een circulair We Go zelfs vervangen door de ritmiek van Afrikaanse trommels en marimba. En dat spanningsveld kan gerust negen minuten lang aanhouden. Soms wat bombastisch, zoals in een eerst wat haperend, maar nadien in langzame golven opwellend The Perfect Swarm. Met zijn vele lagen lijkt de “swarm” zelfs een aanzwellende storm. Maar voor hetzelfde geld ook zacht en mysterieus in instrumentale sfeerprenten of in een hypnotiserend canon (Defender).

Simian Mobile Disco bewijst opnieuw niet te willen berusten, maar toont een keurig stukje elektronisch experiment. Deze plaat lijkt soms wat te wringen, maar ademt een erg aparte sfeer uit – iets tussen dansbaar en meditatie in. Onvoorwaardelijke liefde is er niet echt, maar de prikkel die de heren hier uitdelen, blijft lange tijd nazinderen. Net als de fantastische hoes van deze plaat trouwens.

29 mei 2018
Johan Giglot