Silicone Soul - Twenty Year Weekend – Two Decades Of Darkroom Dubs

Darkroom Dubs

Twenty Year Weekend – Two Decades Of Darkroom Dubs

Twintig jaar Darkroom Dubs. Twintig jaar lang dat het Schotse producersduo Silicone Soul in de schaduw van het befaamde Soma releases uitbrengt op het eigen DD-label. Dat moet verdorie gevierd worden. Want de groovy, donkere en soulvolle invulling van Craig Morrison en Graeme Reedie in het wijde house-landschap is inmiddels meer dan wereldbefaamd.

Voor de namen hoef je het niet te doen. Tenzij je de releases van 'Darkroom Dubs' op de voet volgt. Verder dan Silicone Soul (die opent) zelf of Lead Boys komen we niet. Hoeft trouwens ook niet. Want na al die tijd kent het duo natuurlijk het métier en weet het de fijnste dancetunes te verzamelen. En dus ook talent te vinden die op pakweg de tien jaar oude labelcompilatie of de twee jaar oude digi-release ‘Darkroom Dubs V’ totaal nog niet te vinden was – met uitzondering van de Franse Idir Abermil aka Id!r dan.

Uit de veertien tracks, die schipperen tussen techno, soulhouse en funky elektro, onthouden we een droog hoppende acidtrack als Intensify (Theus Mago) inclusief neurotisch robotstemmetje, een zwoele Kraftwerk-remake als Flashdance (Local Suicide) met Duits gescandeer en prehistorische, analoge synthgeluidjes en een eindeloos rollende Italo-discotrack Figure Skating (Amount): efficiënt in alle eenvoud.

Maar daar stopt het dus niet. Er zit immers niet één mindere noot tussen de meer dan twee handen vol vijf- tot zes-minuten-tunes. En er is ook niet één moment dat je niet durft te dromen hoe dit wel niet in een broeierige clubavond of dj-set moet overkomen. Al vinden we het Boiling Point van de mysterieuze Subcisco met brassbandtrompetjes en wilde sampletjes misschien net iets te veel van het goede. Terwijl we van het hoofdtollende en pompende Arde van de Spaanse Rotten City labelbaas Alvaro Cabana weer geen genoeg kunnen krijgen.

Ach, dat is misschien de subtitel die je sowieso bij 'Darkroom Dubs' mag plakken: “Waar je geen genoeg van kan krijgen”. Bedankt, Silicone Soul. En gefeliciteerd.

10 december 2023
Johan Giglot