Sieren - Timelapse

Apollo Records

Timelapse

Wij worden van binnen warm van alles wat Apollo Records uitbrengt, het sublabel van het wereldwijd gekende Gentse dancelabel R&S. Het tweede leven van Renaat Vandepapeliere vanuit Londen blijft maar heerlijke muzikale vruchten afwerpen. Producer Sieren ofte Matthias Frick verblijdt de wererld met het debuut ‘Timelapse’: een muzikale tijd- en ruimtereis tussen California en Berlijn, tussen bosbranden en een industriële grootstad, waarbij parameters als kleur, schaduw en ruimte voor inspiratie zorgden.

Check gerust even Sierens fantastische website. Dan krijg je meteen een beeld van deze fraaie muziek. Inderdaad, sfeer, grootsheid, natuur en desolaatheid zijn hier belangrijke termen. De doezelige, glijdende new age-achtige scapes, frisse en geavanceerde beats, clickritmen en melodieuze meanders neigen naar een cocktail van ambient, lounge en downtempo muziek. In de titeltrack komen daar nog extra echo’s, traditionele fluittonen en murmelende zangstemmen bij om het ritmisch rollende geheel een wat tribalachtig cachet te geven.

Zo krijgt High extrahoge tonen, Stralsund kabbelende waterklanken en Phoenix een softe “LTJ Bukem”-drum’n’bassbeat, al is bij dit laatste de correlatie tussen titel en geluidsweergave niet echt relevant. Keer op keer vol galm en feelgoodvibes. Muziek om als een warm bad in te glijden. En alsof dat nog niet volstaat, krijgt een langzaam rollend nummer met als titel In Dreams nog extra ondersteuning van de lieflijke sirenezang van dj, producer en styliste Veronica Maximova (woonachtig te Gent, jawel!).

Op de tweede helft van dit album, bij Broken Arrow en het daaropvolgende Night Bus schiet Sieren wat meer met scherp. Bij de eerste met een speedritme van bliksemschichten en felle breakbeats en bij het tweede zowaar met een pompende technobeat en wat duistere, mystieke scapes. Maar ook hier trachten veel galm en vocale halo’s voor de nodige verkoeling te zorgen. Toch lijkt ‘Timelapse’ daardoor iets meer in balans te komen en vermijdt Sieren dat de langspeler wegzinkt in de eigen soundscapes. In elk geval vullen hoes en muziek elkaar hier heerlijk aan. Prima tijd- en ruimtereis, herr Frick!

16 december 2020
Johan Giglot