Shearwater - The Great Awakening

City Slang

The Great Awakening

“Here comes your heart attack”, is de openingszin van Highgate op 'The Great Awakening', de achtste langspeler van Shearwater.  Jonathan Meiburg, de voorman van Shearwater, heeft precies één minuut nodig om dan deus-ex-machinagewijs met donderend slagwerk de pastorale kracht te tonen. En die weet hij de hele plaat vol te houden. Schone plaat bovendien.

Shearwater nam een kleine pauze, maar na zes jaar is het weer de hoogste tijd om schone en sfeervolle dingen aan de wereld te schenken. Ooit ontstaan in de schoot van experimentele gitaargroep Okkervil River met kernleden Jonathan Meiburg en Will Sheff om meer melodieuze nummers te ontwikkelen, die geen plaats vonden in de meer potige aanpak van Okkervil River. Intussen scheidden de wegen van Meiburg en Sheff, blijft de eerste op het schip van Shearwater varen terwijl de tweede die van Okkervil River blijft bestieren.

Meiburg doet dat overtuigend en beweegt steeds statiger met fantastisch gelaagde nummers die open en dicht plooien als de mooiste exoten in de nationale plantentuin in Meise. De klankkleur en arrangementen doen bij wijlen denken aan de textuur die ook Mark Hollis  op de laatste drie platen van Talk Talk hanteerde. Een referentie die beiden eer aandoet.

Niet de gemakkelijkste weg, die gekozen werd, maar zeker de meest boeiende en de luisteraar die de moeite doet om dieper te graven, wordt rijkelijk beloond. Meiburg is ook eigenaar van een eigen stemgeluid dat met een ietwat omfloerste aanpak toch zeer krachtig uit de hoek kan komen.  Ook opvallend blijft de wetenschappelijke insteek in de teksten (Wind Of Love, There Goes The Sun). De man is dan ook master in de geografie. Hij verbleef enige tijd op de Falklands, in Australië en in Nieuw-Zeeland alwaar hij ook zijn passie als ornitholoog de vrije loop liet.

'The Great Awakening', we hebben er even op moeten wachten, maar het geduld wordt beloond, want er valt heel wat te ontdekken in deze fraai georkestreerde, rijke plaat, waarbij de rode draad een alomtegenwoordige subtiliteit is. Neem je tijd en het licht dreigende en mooi musicerende Shearwater pakt je in.

15 juli 2022
Laurens Leurs