Sharon Jones & The Dap Kings - Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)

Daptone Records

Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)

Muziek zal altijd blijven voortbestaan. Dat bewijst het nieuwe album van Sharon Jones & The Dap-kings. Een unieke verzameling van covers vormt een springlevende cd. Voor de echte soul- en funkliefhebber is dit er zeker één voor in de collectie.

 

Sharon Jones heeft in 2016 de strijd met kanker helaas niet gewonnen. Maar terugkijkend op haar carrière is het duidelijk dat zij een echte vechter was. Geboren in Georgia in een gezin met tien kinderen waren er genoeg paplepels voorzien om de soul er bij iedereen mee in te gieten. In de vroege jaren zongen ze al met het hele gezin samen in de stijl van James Brown, die overigens een kennis was van Sharons moeder.

Helaas waren de jaren tachtig een zware periode voor haar muziek en diende ze noodgedwongen te werken als cipier. Tot ieders vreugde werd ze midden jaren negentig gevraagd om de achtergrondzang te verzorgen voor Soul Providers. En dat is ze tot 2000 blijven doen, om daarna het grootste succes van haar carrière te laten noteren. Met de leden van Soul Providers en Mighty Imperials als basis ontstond Sharon Jones & The Dap-Kings. En in de komende jaren werden er meerdere albums uitgebracht, die zelfs genomineerd werden voor een Grammy Award voor beste r&b-album.

De cover van Stevie Wonders, Signed, Sealed, Delivered, I’m Yours legt de lat meteen erg hoog.  Geheel onverwachts komt er een nummer van Kenny Rogers & The First Edition voorbij. Volledig getransformeerd tot een ware soulklassieker is Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In) bijna onherkenbaar. Janet Jacksons What Have You Done For My Lately heeft wel nog dezelfde dreigende sfeer, maar kreeg een extra snufje gevoel toegediend, hetgeen de soulzangeres zo mooi weet over te brengen.

Ondanks een aantal onverwachte covers, zitten er ook oude klassiekers tussen. Rescue Me bijvoorbeeld, een nummer dat in 1965 werd uitgebracht door Fontella Bass. Ook van disco zijn deze muzikanten niet vies. In The Bush is een echte uitschieter en een mooie aanvulling voor deze collectie. De prachtige ode aan de legendarische reggaelegendes misstaat hier evenmin. It Hurts To Be Alone stond ook op het debuutalbum van The Wailers. Stiekem moeten we bij deze vernieuwde versie echt een traantje wegpinken.

En deze opmerkelijke collectie wordt afgesloten met een bijna drie minuten durende instrumental. De nadruk wordt hier duidelijk op de synthesizer gelegd, die hier helaas de plaats heeft ingenomen van Sharons stem. Desondanks zal Sharon Jones voor eeuwig blijven voortbestaan in haar muziek. Deze plaat is ongetwijfeld een mooi eerbetoon aan zowel Sharon Jones evenals aan de vele artiesten, die hier op bijzondere wijze gecoverd werden.

 

20 oktober 2020
Jordi Rijnders