serpentwithfeet - DEACON

Secretly Canadian

DEACON

Toen de experimentele Amerikaanse muzikant Josiah Wise in 2018 het debuutalbum ‘soil’ uitbracht onder artiestennaam serpentwithfeet, trok hij dadelijk de aandacht van grote namen uit de industrie. Zo vroegen de jongens van BROCKHAMPTON hem het refrein van TONYA te voorzien, een nummer op hun laatste plaat ‘iridescence’, en schreef hij mee aan Ego Death van Ty Dolla Sign, waaraan verder ook Kanye West en FKA Twigs meewerkten. Tussen het mouwgetrek door, werkte serpentwithfeet naarstig door aan tweede plaat ‘DEACON’, waarop hij het eclecticisme van ‘soil’ inwisselt voor innemende tederheid.

Op ‘DEACON’ bezingt serpentwithfeet thema’s zoals vriendschap en passie in een heldere en directe taal. Zo is er het innige Fellowship, waarin serpentwithfeet een ode brengt aan zijn hechte vrienden. Het hartverwarmende refrein, samen geschreven met Sampha en Lil Silva, blijft enkele uren aan je hersenpan kleven: “I’m so thankful for my friends, my friends / I’m thankful for the love I share with my friends”.

Same Size Shoe is op zijn beurt een verkenning van serpents seksuele oriëntatie. Met enkele gevatte zinnen laat hij al snel blijken dat zijn voorkeur uitgaat naar zwarte mannen, omdat enkel zij ten volle kunnen begrijpen hoe het is om in zijn schoenen te lopen: “Boy you got my trust 'cause I'm like you / Me and my boo wear the same size shoe”.

Met slechts drie gasten op het volledige album bewijst serpentwithfeet dat hij alleen genoeg te bieden heeft om de luisteraar geïnteresseerd te houden. Wanneer er dan toch een andere stem te horen is, dan klinkt die meteen ook op zijn plaats. Zo kan het nummer Heart Storm rekenen op zang van de Londense zangeres NAO, die met haar herkenbare stem het nummer dat tikkeltje mysterieuzer en onheilspellender maakt.

Hoewel ‘DEACON’ in essentie een r&b-album is, kan je op nummers als Derrick’s Beard en Malik ook duidelijke gospelinvloeden terugvinden. Het hoeft dus niet te verbazen dat Wise opgroeide in een religieus gezin en lange tijd als koorknaap diende in de plaatselijke kerk.

De titel van dit album verwijst verder ook naar het christelijk ambt van diaken, een kerkelijk figuur dat ernaar streeft de orde te bewaren binnen de kerk en binnen zichzelf. Op ‘DEACON’ manifesteert deze innerlijke orde zich duidelijk. Elk nummer komt met een klare boodschap die bijdraagt tot het overkoepelende thema: liefde. Met zijn tweede plaat tracht serpentwithfeet die aanstekelijke liefde over te dragen naar al wie ervoor openstaat.

25 maart 2021
Hannes Deraedt