Selfless Orchestra - Great Barrier

Stock Records

Great Barrier

De opwarming van de aarde is een feit. En ook al lijkt het een ver-van-ons-bed-verhaal, de minste verandering in de zeewatertemperatuur kan katastrofale gevolgen hebben. Koraalriffen worden bijvoorbeeld hard geraakt door de klimaatverandering. Het is één van de meest kwetsbare en tegelijkertijd ook één van de belangrijkste ecosystemen op aarde. De koraalriffen worden bedreigd door opwarming, verzuring en vervuiling van de oceanen. En laat de leden van Selfless Orchestra nu net vlakbij het Great Barrier Reef wonen. Met ‘Great Barrier’ willen ze de mensen bewust maken van de problematiek en hen betrekken bij het verhaal. 

Selfless Orchestra, dat zijn gitarist Steven Alyian, bassist Raymond Grenfell, violiste Madeline Antoine en drummer Jerome Turl, die samen met het Perth Symphony Orchestra en de van metalband Karnivool afkomstige stergitarist Drew Goddard dit conceptalbum vol speelden. Verwacht je aan explosieve muziek, gemakkelijkshalve onder de noemer postrock gecatalogeerd door de band zelf, volledig instrumentaal en zonder zang. 

Boundless, Measureless begint dreigend zodat we direct bij de les zijn en het probleem begrijpen. Het verhaal van de band begint met het opus Time is A Flower in twee delen, waarvan het eerste folkachtig is. Het beschrijft de schoonheid van het great barrier reef in muziek. De twee delen False Bodies staan hier muzikaal dwars op en beschrijven het probleem van het afsterven van koraalrif.

De geweldige pianoballade Bleached, zonder meer één van de sterkste nummers van het album, is geschreven om de treurnis over de situatie van het rif te beschrijven. Maar het is niet allemaal kommer en kwel, want er wordt ondertussen veel ondernomen. Luister maar naar het afsluitende, opgewekte Eden Is Lost, dat de toekomst positief inziet. Het laatste woord is dan voor de walvissen, die afsluiten met hun gezang.

Het is wonderbaarlijk hoe een reeks muzikanten op een dergelijke manier een rode draad door hun muziek kunnen weven en zich helemaal in de strijd gooien voor de bescherming van het geliefde reef. Zelden hebben we instrumenten zo mooi een bepaalde situatie volledig muzikaal weten te plaatsen. Vooral de viool van Madeline en de muzikanten van het symfonisch orkest verdienen hier meer dan zomaar een pluim.

Dit album is een openbaring voor ieder die een hart heeft voor de natuur en voor de toekomst. Wie uit is op een muzikale ontdekkingsreis en de stoute schoenen wil aantrekken, zal hier zowel de positieve als de negatieve kanten ervaren. Bij  de albumvoorstelling begin november 2020 in Fremantle liep gedurende het ganse optreden een filmopname van het reef mee. Misschien moeten ze daarmee verdergaan. En als de tijd rijp is voor Europese concerten hopen wij alvast een dergelijk totaalconcept te kunnen meemaken. We zien het zo al voor ons, ergens in een tent. Het zal zonder meer een fantastische ervaring zijn. 

20 januari 2021
Bert Gysemans