SednA - The Man Behind The Sun

Spikerot Records

The Man Behind The Sun

Uit de Italiaanse ondergrond herrijst SednA, een black metal-project dat al sinds 2009 absolute duisternis doet neerdalen. Puur muzikaal wordt de band omschreven als een combinatie van black metal, postrock en doom. Met 'The Man Behind The sun' brengt SednA een drieƫndertig minuten lange trip aan, waarbij de putten van de hel weer eens open gaan.

Ook op de vorige platen 'Sedna' (2014) en 'Eterno' (2016) keek de band, wat de lengte van de songs betreft, niet op een seconde meer of minder. Lange songs fabriceren die blijven boeien is dan ook het paradepaardje van deze Italianen. Ook bij dit zwaar op de maag liggende huzarenstuk moet je vanaf de eerste noot bij de les blijven om nog te kunnen volgen. Elke puzzel past namelijk perfect bij de andere. Langzame stukken worden afgewisseld met oorverdovende aardverschuivingen. Telkens blijft de band zowel vocaal als instrumentaal variƫren en je bewust op het verkeerde been zetten. Zowel in de rustige stukken als in de snoeiharde komt bovendien telkens een dreigende walm bovendrijven die je de adem afsnijdt.

Deze band heeft binnen de zwartgeblakerde postrock en black metal al bewezen over een eigen smoel te beschikken, maar, vooral dan als de vocale inbreng overgaat in het woedend uitschreeuwen van emoties, doet SednA enigszins denken aan AmenRa. De Italianen geven blijk van eenzelfde intensiteit waarmee ze je doen wegzinken in de meest duistere gedachten. Wat we voorgeschoteld krijgen is niets meer of minder dan een uitspatting van uiteenlopende donkere emoties, die de luisteraar dooreenschudt. De band bouwt vakkundig een geluidsmuur rond de luisteraar, die ondoordringbaar blijkt. Geen speld valt er tussen te krijgen. En eens je het einde voelt naderen, deelt de band plots weer een andere mokerslag uit om je daarna nogmaals in een soort van duistere rust te doen belanden.

Met 'The Man Behind The Sun' toont SedNa je alle hoeken en kanten van de kleur zwart en dat voel je tot in de toppen van je tenen.

13 september 2019
Erik Van Damme