Second Still - Equals

Weyrd Son Records

Second Still is met deze ‘Equals’ ondertussen reeds toe aan hun tweede ep. Hun volwaardige debuutalbum behoorde dan weer tot de beste postpunkdebuten van 2017 en ook live konden ze ons in Eernegem en Gent behoorlijk overtuigen. Overbodig te zeggen dus dat we met de nodige verwachtingen uitkeken naar dit nieuwe kleinood.

Equals

En die verwachtingen worden probleemloos ingelost. Een pompende, analoge synthesizer geeft het ritme aan in de heerlijk voortdenderende opener In Order. De melodieuze gitaarlijntjes, die het geluid van Second Still zo typeren, zijn ook weer van de partij net als de knappe stem van zangeres Suki San, wiens hoge uithalen het naar het einde van de song toe helemaal af maken. Een geslaagde entree!

Twee andere basisingrediënten, de hypnotische bas en drummachine, zalven je oren tijdens het zes minuten durende en meeslepende Ashes. Een overwegend atmosferisch nummer, waarin we op vocaal gebied de invloed van zowel Siouxsie Sioux als Monica Richards (Faith And The Muse) ontwaren.

Vervolgens krijgen we weer twee dansbare, uptempo coldwavetracks te horen. Automata culmineert daarbij in een knappe outro van gitaarfeedback en hoge kreetjes van San, maar het is vooral het melodieuze Opening met die stevige, jengelende gitaren dat we elke dj zouden willen tippen.

In het midtempo Altar klinken de vocalen eerder afgemeten en duelleren een Cure-gitaartje en de drumcomputer om je aandacht. Wie deze ep liever digitaal of in cassetteversie (verkrijgbaar via Sentimental) koopt, krijgt er als bonustrack nog het rustige Walls bovenop, waarin uitwaaierende gitaarlijnen bijdragen tot de ingetogen sfeerschepping.

Voor wie de hoogdagen van de new en coldwave in de jaren tachtig nog heeft meegemaakt, klinkt dit misschien allemaal niet erg vernieuwend, maar dit trio uit Los Angeles weet wel over de hele lijn te overtuigen met verbazend sterk, kwalitatief songmateriaal. Aanrader!

Second Still speelt op donderdag 17 mei (samen met Vaal) in Café Central te Brussel, op woensdag 30 mei (samen met Dead High Wire) in De Kleine Hedonist te Antwerpen en op donderdag 31 mei in Afsnis bij St Jacobs te Gent.

11 mei 2018
Jan Vael