Scumbag Millionaire - Speed

Suburban

Speed

Het Zweedse Scumbag Millionaire wordt in eigen land aanzien als de bastaardzoon van de legendarische band The Hellacopters. Als je je debuutalbum 'Speed' doopt, doet dat natuurlijk al het een en ander vermoeden. 

Daar is natuurlijk niets mis mee, zeker niet als de vlag de lading dekt. We waren natuurlijk al langer op de hoogte van het kunnen van dit kwartet uit Zweden. Sinds hun prille bestaan in 2014 brengt de band al singeltjes uit, in het begin één per jaar, de laatste twee jaar zelfs twee (waarvan de laatste twee trouwens ook op hun debuutalbum staan).

En als je dan nog eens progressie hoort en ziet in wat er gebracht wordt, kan je dat alleen maar toejuichen. Op 'Speed' horen we een band in grote vorm, met een grote toekomst. Nummers als Fast Action, Under The Spell, Got No Brain en Give Me A Break zijn compromisloze speedrockers, met flisend gitaarwerk, knallende drums, pompende bas en lekkere rauwe vocalen. 

Maar dat de band het ook een versnelling lager kan, wordt wel duidelijk in Burn Baby Burn, en in de lange afsluiter Get In The Van (dat bijna zeven minuten van de totale speelduur van 33 minuten inneemt)Wat ons betreft laat de band daar haar smoelwerk het best zien. Get In The Van loopt op een sompige basslijn, de gitaarsolo's zijn diverser en de "ooh ooh's" in de samenzang komen beter tot hun recht dan op andere nummers.

Wij houden wel van deze Scumbag Millionaire. Niet alleen omdat ze zo'n originele bandnaam hebben, maar omdat dit debuut erg goed klinkt. 't was al een tijdje geleden, maar de buren hebben nog eens mogen meegenieten. De vergelijking met The Hellacopters is niet volledig uit de lucht gegrepen, maar er zitten evenveel invloeden in van pakweg The Hives, Death Alley en Peter Pan Speedrock. Fans van Roadkill, Rock'n'Load en dergelijke: dit is jullie ding, niet wachten. 

 

11 oktober 2018
Bert Gysemans