Scotch Rolex And Shackleton - Death By Tickling

Silver Triplet

Death By Tickling

Erop of eronder. Dat krijg je als je twee nogal avantgardistische producers in één opnamehok zet. In dit geval kropen de Skull Disco-labelbaas en trance- / postdub-specialist Shackleton en dancehall-trap-grindcore-rootical Scotch Rolex in een studio in Berlijn bij elkaar om zo tot wilde experimenten te komzn. Het resultaat is een tien tracks lang durende “kriebeldood”.

En voor die titel valt wel iets te zeggen. Het merendeel van de geluidskunsten kan je immers omschrijven als een abstract minimalisme van tics en tockels met diepe, kosmische echovibraties. Iets dat past onder de categorie “belevingsgeluid”. Fancy voor hipsters, nonsens voor nopsters.

Zo presenteren de cyberpunkers composities, waarin je vergeefs wacht op een melodie, maar die niet meer blijken dan een bewerkte opeenstapeling van gamelang, glockenspiel, marimba of andere traditionele ritmische instrumenten die nog net herkenbaar blijven (check: Asterids. Enter Life).

Heel deze ‘Death By Tickling’ is trouwens te beleven als één lang spektakel. En net wanneer je tot de slotsom komt dat het wel welletjes is geweest met Scotch Rolex & Shackletons ritmische gekriebel, komt een song als Five Butterflies iets meer bovendrijven met wat als suggestieve technobeats (of tics) en fantoomgeluiden kan bestempeld worden. Dixit: meer solide ondergrond.

En dan komt de aap langzaam uit de mouw: stelselmatig bouwt dit duo meer en meer eigenheid en identiteit op doorheen deze plaat. Weliswaar nog steeds als een soort van amorf wezen uit Absurdistan. Je kent allicht ook wel die filmscène die begint met een boel brokstukken, nevels en meteorieten in de ruimte waar je door moet worstelen en waarachter plots een indrukwekkend groot, bizar en buitenaards schip tevoorschijn komt? Goed nieuws alvast: deze space cruiser is niet vijandig gezind.

Zo krijg je stilaan zicht op een soort van kruising van idm, hiphopbreaks, dub en … tochtige chaoselektronica. Get the picture? Geloof het of niet, maar daaruit groeit als een psychedelische paddenstoel ook een soort van grandeur die te maken heeft met indrukwekkende effecten, mysterieuze psychedelica en abstracte ambient. Een verknipte, kosmische spacetrip. Een soundtrack voor de Ariane 5-missie, waar enkel de hoogste techneuten iets van kunnen maken. Luister gerust even naar de hobbelende zeven minutenprent Shattered, waar fans van Autechre zeker wel een puntje aan zullen zuigen. En dat voor wie verder wenst te volgen … spannend klinkt.

Van de andere kant: voor hetzelfde geld zijn de heren gewoon heimelijk met onze voeten aan het spelen. Dus laten we er ook niet meer achter zoeken.

1 mei 2023
Johan Giglot