School Is Cool - Brittle Dream

Rockoco

Brittle Dream

Johannes Genard en co. verdienden de Murphy-prijs voor het vorige album met als titel ‘Things That Don’t Go Right’ dat uitkwam in maart 2020 en prompt de pandemie uitlokte. Maar de muzikale droom ligt niet aan stukken.

Met ‘Brittle Dream’ is School Is Cool al toe aan album nummer vijf. Ondertussen is de band een vertrouwd geluid in de Belgische muziekscene. De groep moest dan wel afscheid nemen van Matthias Dillen, drummer sinds het prilste begin, maar Niels Meukens is inmiddels ingespeeld en volledig geacclimatiseerd. “Zijn diep muzikaal inzicht en bereidheid om zich op korte tijd in een nieuw project in te werken was imposant om mee te maken”, aldus Genard. ”Zijn bijdrage op het album was aanzienlijk!”. Dat was al te horen op de eerste singles, die aan dit album vooraf gingen. Het drumwerk op die twee tracks was energiek en inventief en paste als een handschoen bij de eightiespopsfeer die ervan uitstraalde.

Bij het luisteren naar dit album moesten we denken aan namen als Tom Petty (Hell Or High Water), Joan Armatrading (Strange Romance), Abba (die intro van Puff Of Smoke) en Starship (en ook wel aan Boy and Bear, maar die passen niet in het rijtje). In This Time Tomorrow en Strange Romance zit zelfs een heuse eighties powerrockgitaarsolo. Hanne Torfs’ toetsen sprankelen als nooit tevoren en uit de samenzang spreekt heel veel spelplezier. Gaat het dan toch opnieuw goed met School Is Cool? Wij geloven van wel.

‘Brittle Dream’ is een hechte plaat geworden met veel songs die de typische School Is Cool-energie in zich dragen. Songs die stuk voor stuk live waarschijnlijk het feest zullen aanwakkeren. Toch staan er met Five Hundred Years, Touching People (het coronanummer op de plaat) en meest recente single Whisper On The Wind ook een paar rustigere nummers op die een mooi contrast vormen met de rest en het melancholische gezicht van de band tonen. Vreemd genoeg staan die drie nummers wel pal in het midden van het album. Het laatste deel wordt vakkundig terug op gang getrokken met Used To Be So, een mooie track opgeleukt met strijkers zodat die verwijst naar het vroege werk, net als het funky Sing Along trouwens, maar daar klinken de strijkers weelderiger en minder folky.

Met het hoopvolle Even In The Darkest Time Of Year heeft School is Cool minstens nog één winterhit achter de hand. We zien nu al wilde taferelen tijdens 'De Warmste Week' losbarsten op dit nummer. Afsluiten doet de band met het titelnummer om de plaat neer te leggen. “Brittle Dream / It was just as if we never lived you”, klinkt het voor een laatste “Heart Rock gitaarsolo” losbrandt en een The Doors-orgeltje aanvult.

De droom is voorbij, maar aan het eind van de nacht wacht een nieuwe dag.

Maak School Is Cool live mee op 3 november in Trix, Antwerpen of op 7 november in de Ancienne Belgique, Brussel.

29 oktober 2022
Marc Alenus