Schmutz - Pillow Talk

Starman Records

Belpopgeschiedenis! We noteren de bandnaam Schmutz, Duits voor “troep” en een vaderlandse trots inzake new wave en synthpop in de korte tijdspanne tussen 1983 en 1985. Zoek gerust even dancehitje Love Games op YouTube op en kop het nummer mee richting 100.000 views. Geloof het of niet, maar de zes originele Schmutz’ers (op de te vroeg gestorven Carlo Peters na), hebben na meer dan drie decennia hun instrumenten afgestoft en pakken nu uit met acht nieuwe liedjes.

Pillow Talk

Om het Schmutz-verhaal helemaal mooi te maken: die acht nieuwigheden heeft label Starman aangevuld met zes geremasterde classics én een Buscemi-remix van die tweede bekende hit, Straight From The Heart. Kwestie van de taart meteen dik genoeg te maken (maar net niet over een volwaardige opvolger van de enige Schmutz-plaat ooit te spreken).

En ja, in die context is het logisch dat ‘Pillow Talk’ in zijn geheel misschien wat … schmutzig overkomt. Op dertig jaar tijd kunnen zowel de klank, het jeugdige enthousiasme als de muzikale aanpak al eens wijzigen. Al kan dat van de typerende holle stem van zanger Guy Peeters niet meteen gezegd worden. Ergens voelen we dan ook grote liefde voor die typische eighties wavestijl, dat tikkeltje verzwaarde synthesizerigheid, die melodieus sterke zang en tegelijkertijd de frisheid van elektropopgroepjes genre Ultravox of Talk Talk.

En misschien is dit niet meteen iets wat de oude Schmutzelingen graag zullen lezen. Anno 2018 kiest de band immers meer voor een powerpopvariant met typisch Belgische klank, kant en klare kampvuurriffs en rijmpjes a la “Standing tall. Before you fall. You will be running against the wall.” Lees: een fraaie combinatie van eenvoud en muzikaal optimisme. Anderzijds: het is ook niet veel meer dan dat.

Maar kom, er is energie en er is melodie en beiden zitten zeker goed. Heel dit album biedt overigens een mooie, nooit echt vervelende of aflatende synthese tussen oud en nieuw. Als dat dan ook mag zorgen voor enkele heerlijk duistere optredens, waar oude new wave- en elektrohartjes harder gaan kloppen onder het sobere licht van archaïsche spots, is onze ongezouten mening: missie geslaagd!

19 juni 2018
Johan Giglot