Scarless - Czekajac

Lynx Music

Czekajac

We hebben de titel door de vertaalmachine moeten jagen. ‘Czekając’ betekent zoveel als ‘Waiting’, maar dat hadden we zelf nog kunnen verzinnen. Belangrijker is dat het Poolse kwintet Scarless na vijf jaar muzikale intimiteit eindelijk klaar was voor een elpee die een belofte voor de toekomst inhoudt.

We herinneren ons nog levendig dat de eighties afgedaan werden als het tijdperk van de plastic pop door de beginnende digitalisering. Maar zitten de grijpgrage handen van de elektronica vandaag niet overal op de muziek? Dus past Scarless in het jarentachtigstramien, niet omdat het plastic klinkt, maar omwille van de aan Marillion schatplichtige emomuziek, die onder Fish balanceerde tussen een open wonde en onderdrukte expressiviteit. Vandaag beweert men dat deze muziek niet meer gemaakt wordt. Quod non.

Muzikaal is er niks mis met ‘Czekając’. Het is vaardig gemaakt met de juiste aftiklijst op het prikbord. Een gitaar die klinkt als Hackett/Rothery? Check. Lang aangehouden noten? Check. De toetsen van Mark Kelly? Check. Maar Scarless is geen vlakke imitatie van het grote voorbeeld. De vijf middellange songs hebben voldoende aplomb om de vijfendertig minuten in het Pools uit te zitten.

We herinneren ons nog levendig de Poolse band Quidam, die op de eerste platen ook in de moerstaal zongen. Letterlijk begrepen we er niets van, maar je hoorde aan tempo en dynamiek wanneer de emotie hoog oplaaide. Scarless-zangeres Gaba Latak voegt hier een heldere alt toe, waardoor alleen een kniesoor de kamer uitloopt.

Het artwork van Pavel Brezinski borstelt een straatbeeld waar eenzaamheid en wanhoop uit spreken. Uiteindelijk gelooft de luisteraar dat ‘Czekając’ een kwetsbare wereld creëert die geen enkel houvast biedt, als wind en regen, gevoelens en dromen ermee op de loop gaan.

Maar toch. De landgenoten van Quidam besloten om na het uitstekende debuut albums twee en drie in het Pools en het Engels uit te brengen. Misschien moeten de dame en heren van Scarless die strategie eens overwegen?    

22 november 2023
Christoph Lintermans