Samoerai - Versificoatie II – Vol-ledig ep

Eigen beheer

Met drie cd’s in even veel jaren en een veelvoud aan zijprojecten is Samoerai zonder twijfel de meest productieve rapper van ons land. Eerder had de West-Vlaming zich ook al bewezen als de meest spitsvondige en die nom de plume steekt hij nu opnieuw op zijn hoed met de release van de ep ‘Versificoatie II – Vol-ledig’. Dat is de opvolger van de ‘Versificoatie – Me Werkplekke’-ep, die hij in 2015 uitbracht, en ook van het full album ‘Up Zoek Na De Verloorn Tied’, dat hij vorig jaar nog op ons losliet.

Versificoatie II – Vol-ledig ep

Muzikaal is Samoerai in al die jaren weinig veranderd. Hij zweert nog altijd trouw aan zware oldskool beats uit drumcomputers, weliswaar dikwijls verfijnd met samples vol oosterse wijsheden, welgemikte saxofoonzuchtjes of zalvende pianodeuntjes.

Die beats producet hij veelal zelf in zijn eigen Boeshido-studio of krijgt hij aangeleverd door zijn Phatmark-homies. In de credits op deze nieuwe worp zien we evenwel enkele nieuwe namen opduiken. Zo voorzagen nu ook beatbakkers Alois Maddens, Groene Viengers, Uruz en Zobiwan deze immer hongerige mc van zijn dagelijks brood.  

Tekstueel komt zijn verleden als Greenpeace-activist en filosofiestudent dikwijls boven water. Hij schopt je geregeld een geweten in zijn raps en demonstreert daarbij ook graag zijn historische kennis in de geniale woordspelingen en metaforen. Soms wordt dat allemaal wat te zwaar, maar de openingstrack Zwart Gat – over geheugenverlies na een nachtje stappen – is in dit opzicht verrassend lichtvoetig en alledaags.

Lichtvoetig, dat is ook het deuntje van de single Soms Ek Reden Voe Te Spreken. Redenen te over, denken wij, wanneer we hem het refrein met het grootste gemak horen afratelen. “Soms zie ‘k de delen niet, alleen maar het geheel / Andere dagen zie ‘k de delen wel, maar zie ‘k ze niet geheel / Soms zie ‘k geheel niks, heb ‘k niks om te delen / Maar als ik een deel van het geheel zie, dan deel ik het geheel.” Die tongtwister kan zo in een dictie-examen, waarbij Sam zich dan de beste leerling van de klas bewijst; en dat voor een West-Vlaming!

Wolkenkrabbers, ‘Catch22 en Tranformatie zijn op en top Samoerai-tracks, vol boosheid, verontwaardiging en levensbeschouwingen. Op Willn Of Nie krijgen we de eerste en enige gastraps op deze ep te horen. Die zijn afkomstig van Koendalini, een andere West-Vlaamse rapper die ook al jarenlang meedraait in de scene. De frivole beat van Up Ze Kop is de leukste op de plaat, maar door in de lyrics verder door te drammen op alweer diezelfde thematiek is dit misschien wel die track te veel in een rijtje van vijf.  

Pas in het voorlaatste nummer, De Slinger Van Foucault, slaat Samoerai weer aan het zingen in het refrein. Zo vormt hij de overgang naar het bijzonder catchy slotnummer De Hoofdschotel Pt II, dat een duidelijk vervolg is op De Hoofdschotel van de eerste ep. Hierin rijgt hij opnieuw de ene woordspeling na de andere aaneen en laat hij ons meermaals groen lachen van jaloezie. De scratches van DJ Grazzhoppa dragen bij aan het ninetiesgevoel van deze nieuwe klassieker in de Vlaamse hiphopscene. Wat ons betreft is de supportact voor die comebacktour van ’t Hof van Commerce gevonden!

Deze ep kwam tot stand na een crowdfundingcampagne waarvoor vrienden en fans graag de portefeuilles ledigden. Deze kenners krijgen waar voor hun geld, met al bij al weinig verrassingen. Ondertussen kun je de ep nabestellen op deze website.

21 februari 2018
Wouter Verheecke