RVG - Feral

Fire Records

Feral

Zoals collega (ma) al aangaf, zagen wij RVG wel zitten na dat concert in de Botanique. Maar zoals dat dan vaker gaat, verlies je een band al eens uit het oog. Tot 'Feral' dus.

Het transgenderverhaal gaan we niet meer doen. Dat kreeg u al bij de recensie van RVG's vorige plaat (zie de link hierboven), maar om de muzikale verwijzingen kunnen we ook op 'Feral' niet heen. Grant W. McLennan is niet te omzeilen, ook al is de intonatie van Romy Vager ruwer dan dat deel van The GoBetweens. De gitaren worden ingebed in net voldoende reverb en Vager zingt haar bittere teksten daar op de haar eigen wijze overheen.

Neem nu Christian Neurosurgeon. De merkwaardige titel alleen al doet de nodige vragen rijzen. Voeg daar nog teksten als “I can see the matter / and I can part the ooze / but I can see the devil / and the pain he’s put on you” aan toe en vergeet evenmin de boor (!!) die je naar het einde toe van de song hoort en je hebt een nummer dat je hoofd met vraagtekens vult.

Humor is Vager evenmin vreemd. Tenminste, wij gaan ervan uit dat Little Sharky And The White Pointer Sisters grappig bedoeld is. Nochtans komt in de teksten de duivel weer aan bod. Er lijken nogal wat duivels te zijn waarmee Vager worstelt. Maar als dat allemaal resulteert in dergelijke frisse songs met Smiths-gitaren, dan mag het van ons. Zo lang die duivels het roer maar niet helemaal overnemen. We zijn tenslotte benieuwd wat Vager nog uit de gitaar zal puren.

Of de albumtitel ook een verwijzing is naar Feral Beach op de vorige plaat, laten we even in het midden. Wel is de connectie met die voorganger duidelijk, ook al lijkt de productie een stuk properder – en nee, dat is geen vuil woord – dan bij de vorige.

Specifiek willen we afsluiter Photograph aanstippen. Deze ingetogen sleper duurt, in tegenstelling tot alle andere songs op de plaat, meer dan zeven minuten en pakt van bij de opening op je adem. De opbouw is geleidelijk. Vager sneert haar teksten als vanouds en lijkt zich steeds meer op te winden om dan uit te barsten in regelrechte woede. “Let me take your photograph”, alsof daarmee alles opgelost is “Cause you know that things don't look as bad / in a photograph”. Wij hebben zo onze twijfels.

Er werd RVG ooit een grote toekomst voorspeld. Dat is er (nog) niet van gekomen. Hoeft misschien niet eens, zo lang ze maar dit soort platen blijven maken.

22 april 2020
Patrick Van Gestel