Rosalyn - All Your Silences

No Sun Records

All Your Silences

Rosalyn is de naam van het nieuwste zijproject van Frédéric Aellen, zanger en gitarist van het Zwitserse indiebandje The View Electrical. Debuutalbum ‘All Your Silences’ bevat meteen alle kenmerken die we ondertussen van traditionele slowcore verwachten: trage ritmes, zacht gitaarwerk en een dromerige sfeer.

Veel catchy hooks of refreinen zal u dan ook niet vinden bij Rosalyn: wegzweven is hier key. Sfeer is er in alle geval ruimschoots aanwezig op de plaat. De meeste nummers op 'All Your Silences' zijn opgebouwd rond de trage gitaararpeggio’s van Aellen, die ook de kwetsbare vocals voor zijn rekening neemt.  Verder is er occasionele ondersteuning door strijkers, keyboard en elektronische beats. Op die nummers met beat doet Rosalyn trouwens erg denken aan ‘Perils From The sea’, het ondergewaardeerde zijproject van Mark Kozelek (Sun Kil Moon, Red House Painters) & Jimmy LaValle (The Album Leaf).

Helaas kan Rosalyn, wat de kwaliteit van de muziek betreft, niet altijd met het voornoemde duo wedijveren. Aellen is schatplichtig aan de muzikale voorgangers, maar bezit nog niet het melodische en vocale talent of het poëtische vermogen om met Kozelek of een band als Low te kunnen concurreren. Hij heeft een breekbare stem, wat mooi kan zijn, maar met de af en toe clichématige lyrics doet hij ons soms ineenkrimpen, wanneer hij op deze plaat fluisterend naar de beperkte hogere regionen van zijn register reikt.

Het zijn vooral nummers als Rusty, Lost In The City Lights en A Devoted Man die hieronder te lijden hebben. Ook het Franse accent dat soms naar voren komt, doet de liedjes niet altijd goed. Veel beter vinden we Rosalyn als de muziek met minder meer weet te zeggen. Neem nu een nummer als Love Never Calls Me By Name, waarin Aellen als een mantra steeds opnieuw herhaalt: “Love never calls me by my name / You say you will be there / But this song, it says it all for me / Love never calls me by my name”. Of hoe je een falende relatie perfect in enkele zinnen kunt samenvatten.

Hoogtepunt is het prachtige instrumentale Suspended, waarin de spaarzame elektronica en beats uitstekend samengaan met enkele simpele wondermooie gitaarakkoorden. Perfect om in bed met de hoofdtelefoon op naar te luisteren, mijmerend over verloren tijden. Ook It Will Pass en het titelnummer All Your Silences zijn meer dan ok en doen ons wegdrijven. Rosalyn toont potentieel.

22 oktober 2019
Max De Boeck