Rosa Tu - Drink All The Wine

The Famous Gold Watch Records

Drink All The Wine

Rosa Tu brengt schoonheid en lelijkheid samen op dit nieuwe album.

In 2013 bracht Rosa Tu al eens een album uit dat ‘In Winter’s Shade’ heette. Die vlag dekte perfect de lading. En nu pas treedt de New Yorkse weer uit de schaduw. Voor het tweede album trok de singer-songwriter naar The Famous Gold Watch studio in Berlijn en ze doopte het ‘Drink All The Wine’.

Dat is ook de titel van de mooie openingstrack waarin de artieste duidelijk mikt op fans van Jason Molina, Elliott Smith of Lankum met een mix van folk, pop en klassieke muziek. De liedjes neigen al een keer naar de donkere, pijnlijke kanten van de menselijke ervaring en dat is hier niet anders. Wel schept ze daaruit schoonheid die soms, zoals hier, adembenemend is.

“You are a window,” zingt Tu in de opener, maar zelf opent ze vensters naar het onbewuste om de luisteraar tot zichzelf te brengen met introspectieve liedjes gebaseerd op persoonlijke ervaringen, maar die tijdloze, universele verhalen vertellen.

Tu durft zich ook al eens op tijdloze bronnen te beroepen. Do Not Go Gentle is uiteraard gebaseerd op het gedicht van Dylan Thomas uit 1946 ‘Do Not Go Gentle Into That Good Night’. Maar Tu zette woord en muziek bij beelden van een antiracismebetoging en politiegeweld in New York waardoor ze van het nummer het zoetste protestlied aller tijden maakt.

Soms maakt Tu het de luisteraar niet gemakkelijk. It’s A Dream start bloedmooi, maar na vier minuten klinken de violen opzettelijk vals. Zo vals dat je bijna de hoofdtelefoon van je hoofd rukt en in een hoek keilt. Het zal wel een bedoeling hebben, maar welke die is, blijft ons voorlopig een raadsel.

Nee, geef ons dan maar het grappige What’s In Paris waarin ze wat aan Neeka doet denken of het lyrische The Swamp waarin de gitaar Leonard Cohen in herinnering brngt en dat ook nog eens de lieflijkste clip van het jaar meekreeg.

“Some but not all are fairytales”, staat te lezen op de Facebookpagina van Rosa Tu en dat is een mooie omschrijving van dit album. Hopelijk moeten we niet nog eens zeven jaar wachten op een opvolger.

 

17 september 2020
Marc Alenus