Rod Picott - Out Past The Wires

Welding Rod

Rod Picott schrijft niet alleen kortverhalen, hij maakt er ook nog eens prachtige muziek bij. En aan materiaal ontbreekt het hem duidelijk niet.

Out Past The Wires

Rod Picott is een man van vele talenten. Hij schrijft liedjes, gedichten, kortverhalen en scripts. Bovendien is hij erg productief, want voor dit dubbelalbum had hij de keuze uit achtenzeventig (!) nummers.

Met ‘Out Past The Wires’ bouwt hij voort op eerder verschenen werk dat elementen van Americana bevat, maar vooral altcountry en folkrock in de genen draagt. Intieme fluisterliedjes staan er zij aan zij met stevig in gitaren gedrenkte folkrockers. Aan de basis van de songs ligt het dagelijkse leven dat gekenmerkt wordt door een noeste werkmansethiek. De werkmens (Take Home Pay) staat centraal, maar ook verlies, tegenslag (Hard Luck Baby) en kleine overwinningen in een volledig ontspoorde, dolgedraaide wereld komen aan bod.

Voor dit album deed Picott een beroep op Neilson Hubbard, die ook achter de knoppen zat bij ‘Fortune’. Verder omringt de songschrijver zich met een prima band met daarin gitaristen Will Kimbrough (Steve Earle, Emmylou Harris,..), Kris Donegan, bassist Lex Price en drummer Evan Hutchings. Samen leven zij zich uit in verschillende stijlen; van losse honkytonkcountryblues tot subtiele sfeerzetters, waarin elk detail van wezenlijk belang is.

Picott neemt ruimschoots de tijd om zijn personages en verhalen uit te werken tot een knap geheel dat een zekere tijdloosheid in zich draagt. Met  warme passages graait hij diep in zijn gevoelswereld en fluistert zijn gedachten eerder dan dat hij zingt. Nummers als Holding On roepen de sfeer van Springsteens ‘Nebraska’ op en in Store Bought komt John Hiatt piepen.

Met tweeëntwintig songs stelde Picott een fraai dubbelalbum samen, waarmee hij in de loop van 2018 vooral in Nederland gaat touren. Laat ons hopen dat hij België niet overslaat.

19 december 2017
Philippe De Cleen