Robert Finley - Sharecropper's Son

Easy Eye Sound

Sharecropper's Son

De Amerikaanse blues- en soulzanger en songschrijver Robert Finley laat nogmaals blijken dat je nooit te jong bent om te dromen en nooit te oud om je dromen werkelijkheid te maken. Met tien immense topsongs en een lijst van legendarische muzikanten, waar je bang van wordt, kan het niet anders dan dat dit een ongekende knaller wordt.

Die muzikanten, dat zijn onder meer drummer Sam Bacco (Waylon Jennings, Sheryl Crow, Neil Diamond), bassist Dave Roe (Johnny Cash) en gitarist Billy Sanford (Roy Orbison, Kenny Rogers, Elvis Presley). Bij het zien van deze namen  alleen al worden we even stil. Zoveel grootheden op één plaat.

De plaat start meteen met een van emotie zwanger nummer. Souled Out On You trekt gelijk de aandacht van de luisteraar. Drie verschillende stemmen, afkomstig van één zanger, horen we hier voorbijkomen. Aan het begin zit een hoge, zeer hese stem, gevolgd door lagere soulvolle sounds. En halverwege komt de hoge kopstem ook nog eens tevoorschijn. De perfectie springt er bij elke noot vanaf. De emotie snijdt met elke klank door je ziel. En dit is nog maar de eerste track.

Country Child is een autobiografisch nummer over Robert Finleys reis door het leven. Van katoen plukken op het land van zijn ouders tot de overstap naar de stad. Het opmerkelijke levensverhaal gaat gepaard met ongekend gitaarspel. Geen moment verlies je de aandacht en je blijft geboeid afwachten wat er nog komen gaat. In de titeltrack horen we hoe het er in vroegere jaren aan toe ging. Al in zijn vijfde levensjaar werkte hij met het hele gezin op de katoenvelden met als gevolg permanente rugklachten van het zware werk.

Tussen al deze zwaar beladen nummers vind je ook het vrolijke en oppeppende Better Than I Treat Myself. De blazerssectie zorgt voor een lekkere swing, waardoor er geheid een glimlach op je gezicht verschijnt. Country Boy heeft, vergeleken met de voorganger, net een erg laidback vibe. De diepe basnoten zorgen voor een relaxt gevoel. Op tijd en stond komt Finley ertussen om zijn verhaal te doen. De scheurende slidegitaar verbindt al de stippen met elkaar en dit alles resulteert in een echte feelgoodsong.

Het album eindigt met een echte gospel-/soultrack. All My Hope voelt aan alsof je in één van de typische kerkjes zit te luisteren naar de gospelbands die alle emoties eruit spelen. De doordringende zang met gezellig achtergrondkoor legt de kerksfeer perfect neer.

Van gospel over blues en soul tot country en rock-‘n-roll, deze man doet wat hij hel liefst doet: muziek maken! De passie is overduidelijk en de muzikaliteit spat er bij elk nummer vanaf. Dit is het soort artiest, die je niet vaak tegenkomt. Indien dat het geval is, koester hem dan.

20 mei 2021
Jordi Rijnders