Robert Earl Thomas - Another Age

Captured Tracks Records

Nog nooit van de dromerige indieband Widowspeak gehoord? Dan zal gitarist Robert Earl Thomas al helemaal geen belletje doen rinkelen. Feit is wel dat de Amerikaan op zijn solodebuutplaat de typerende “laziness” nog heerlijk aanwakkert.

Another Age

Bij sommige platen zit gewoonweg de hele sound, het gevoel goed. Laat dit nu zo’n plaat zijn. Op 'Another Age' zalft, streelt en (p)aait Robert Earl Thomas de oren. Zijn heerlijk zachte, laidback stem - leve de reverb! - softe, bluesy gitaarpopsongs met fijne melodieuze motiefjes, nooit al te opzichtig, de durf om te blijven herhalen en hangen,... Alles staat in het teken van auditieve verwennerij. Elk extraatje dat je erbij krijgt is dan een meegenomen cadeau. En Robert Earl Thomas deelt graag cadeautjes uit!

Zo krijg je in Wednesday Morning een subtiele, weemoedige mondharmonica, mag Cryin’ met zijn bijna acht minuten dik een derde van de tijd blijven steken in de hypnose van een herhaald gitaarthema en psychedelische effectjes en komt Widowspeak zanger Molly Hamilton op het afsluitende Word Of Mouth voor een fraai kronkelende, tweede (of eerste?) stem zorgen.

Fantastisch, maar bijzaak. Onthoud vooral de goedgehumeurde, warm zoemende bas, de bluesy gitaar die soms door slide vervangen wordt, glijdende synthesizermelodieën, de gloomy sound van deze plaat en de vaderlijke warmte van Robert Earl Thomas. Nostalgisch, met een kleine country knipoog tegen de ondergaande zon. Een plaat over kleine momenten met warme, emotionele impact, romantische mijmeringen, liefde voor het leven. Negen liedjes die twee jaar lang op de bank hebben mogen rijpen. Compact, geborgen, intiem. “Indoor music”, zo meldt platenfirma Captured Tracks. De nagel op de kop. Wederzijdse liefde.

6 maart 2018
Johan Giglot