Rob Burger - Marching With Feathers

Western Vinyl

Marching With Feathers

In deze extreem woelige (lees: woeste) tijden is enig gevoel voor een deugddoend zenmoment meer dan welkom. En dat is wat Rob Burger aanbiedt met de heilzame auditieve dronk 'Marching With Feathers.

Even voorstellen: Rob Burger, eenenvijftigjarige Amerikaanse componist die niet onmiddellijk een bel doet rinkelen. Maar als je zijn c. even overloopt, is een welgemeende en respectvolle “Ahum” op zijn plaats. Want naast solowerk, vaak in opdracht van film- en documakers, leverde hij hand- en spandiensten aan John Zorn, Laurie Anderson, Iron And Wine, Calexico, Tracy Chapman, Marianne Faithfull, Norah Jones, Beth Orton, Laura Veirs, Lucinda Williams, Rufus Wainwright en nog een mandjevol anderen.

De soundtrackachtergrond is sterk voelbaar op 'Marching With Feathers'. En ondanks de gedifferentieerde aanpak in de arrangementen (gaande van solo piano tot elektronische Krautrockinvalshoeken), is het een knappe plaat die een boeiende sonische reis vormt. Je voelt heel sterk wat voornoemde derden hard in hem appreciëren, namelijk geluidsillusies en atmosferen scheppen waarin het goed toeven is.

Soms voel je habitat New York doorklinken (vooral in de elektronische nummers) en soms zijn het de wijdse vlakten en droomachtige sequenties die doorschemeren. Eric Satie meets American folk als het ware. Wij vallen hard voor Library Science, dat recht uit de ambientschool van Brian Eno lijkt weggelopen. Maar ook verstilde stukken als Figurine of Night Feet bieden een afdoend antigif tegen het cynisme en de complete verdwazing waaraan de wereld momenteel ten prooi lijkt te vallen.

In alle kwetsbaarheid en zachtheid heeft Rob Burger een krachtige, eendrachtige plaat geproduceerd die je onverhoeds doch midscheeps kan raken, als je ze tenminste de kans geeft. 'Marching With Feathers', dat is krachtig doorstappen met de zachtheid van een veer. Hou die gedachte vast.

1 mei 2022
Laurens Leurs