Roadsaw - Tinnitus The Night

Ripple Music

Tinnitus The Night

Het uit Boston afkomstige Roadsaw heeft al menig watertje doorzwommen sinds de oprichting in 1995. Ondertussen gaat de band door het leven als een trio en hebben ze voor het nieuwe album 'Tinnitus The Night' onderdak gevonden in de stal van Ripple Music.

Je zou het niet zeggen, maar de band is ondertussen toe aan haar achtste album. Toch speelt het drietal nog steeds alsof het een debuut betreft. En dat is fijn! Trouwens, ergens is het ook een debuut, zij het eentje voor Ripple Music, maar wel vol met geweldige stonerrock. 

Vanaf opener Along For The Ride is het al snel duidelijk: grommende gitaren, pompende bas en bulderende drums zijn de hoofdingrediënten. Drummer Crain Riggs heeft ondertussen voldoende korrel op zijn stem om het plaatje volledig te maken. 

Met Fat Rats wordt Ghost in de onderbroek gezet..Of hoe vet dat refrein van Rats, de hit van die Zweedse band, had kunnen klinken! Mocht u nog twijfelen: wij verkiezen alvast de vette ratten van de Amerikanen. 

In het meeslepende stonerepos Peel zijn woorden en tekst bijkomstig en is de hoofdrol weggelegd voor  de gitaar. Drums en bas blijven netjes op de achtergrond zodat gitarist Ian Ross zijn duivels helemaal kan ontbinden. Van begin tot eind zitten we op het puntje van de stoel. 

Midazolam is een episch werkstukje van de band, is ook het langste nummer van het album en belicht alle aspecten van de band, maar wederom is het de gitaar van Ian Ross die hier met de spreekwoordelijke bloeMetmen gaat lopen. Heel anders is het urgente Final Phase, twee minuten durend, als een sneltrein voortdenderend nummer; alsof de wereld op ontploffen staat.

Van een hele andere orde is de afsluiter Silence, een akoestisch nummer dat duidelijk het einde van het album aangeeft, en perfect past na de meer dan vijfendertig minuten stonerrockwaanzin. Wie zich nog zou afvragen hoe goed drummer Crain ondertussen is geworden als zanger, raden we deze aflsuiter aan. 

Dit geweldige album is naar Ripple Music-tradities verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waaronder een "deep green" vinyl versie. Check de ripple music-pagina voor meer info. Ondertussen hopen wij dat Roadsaw nog eens tot in Europa geraakt, want dat is ondertussen ook al een tijdje geleden. 

21 juni 2019
Bert Gysemans