Rivers - Both Of Your Wings

Eigen beheer

Anno 2017 is het duidelijk dat de wereld een dorp is geworden. Muziek die vroeger van een typische plaats kwam, kan nu van overal komen en zelfs goed klinken. Dat bewijst ook Rivers.

Both Of Your Wings

Rivers is een zevenkoppige band  uit Amsterdam, maar muzikaal wordt er uit het vaatje getapt waaraan ook Alison Krauss, Dixie Chicks en andere Kacey Musgraves zich laafden. De band bestaat zo’n dikke drie jaar en nam met succes deel aan de Popronde.

En nu is er dus een eerste ep en die klinkt behoorlijk goed. Dat zangeres Annika Ijdo op de cover staat met een decolleté, dieper dan menig rivier, mag niet afleiden van de liedjes die met veel liefde voor het genre zijn ingespeeld op authentieke country- en bluegrassinstrumenten als banjo, dobro en pedalsteel. De zang van Ijdo is perfect en ook als de jongens van de band haar in harmonie bijstaan, klinkt het loepzuiver.

Opener Sober was meteen ook de eerste single uit de ep en hij heeft zijn naam niet gestolen. Persoonlijk zouden wij voor een van de meer uptempo songs gekozen hebben. Zoals Warpaint bijvoorbeeld dat alleen al intrigeert door de songtitel, maar ook over een onontkoombaar refrein beschikt.

Maar goed, dat is detailkritiek, want zowel aan de rustigere songs zoals het titelnummer, de opener en het afsluitende Eagles Fly als aan de meer uptempo meestampers zoals Me & Marie en het al vernoemde Warpaint  kan de liefhebber van countrypop heel wat plezier beleven.

Alleen het centrale Rebel gaat even uit de bocht omwille van de intro die een te hoog vlam-in-de-pijp-gehalte heeft. Dat dezelfde gitaarpartij nog een paar keer terugkeert tussen de strofes, maakt dit voor ons de minste track van het pak.

De leden van Rivers zijn nog jong en de country klinkt nog onschuldig en licht, maar met zangeres Ijdo lijkt Nederland een jongere Ilse DeLange gevonden te hebben. Die verkocht destijds meer dan honderdduizend exemplaren van haar debuut in de eerste vijf maanden na de release. Zo'n vaart zal het met Rivers niet lopen, maar eigenlijk wint Ijdo nu al op punten, want zij schreef alle songs voor dit debuut zelf. Hoedje af.

25 januari 2017
Marc Alenus