Rhye - BLOOD

Loma Vista Recordings

Vijf jaar na ‘Woman’, het bijzonder goed onthaalde debuutalbum, is Rhye niet langer een duo, maar het eenmansproject van Mike Milosh. Een heuse ommezwaai hoeft dat niet te betekenen zo blijkt op tweede plaat ‘Blood’.

BLOOD

Inderdaad, ook anno 2018 staat Rhye garant voor zoete, dromerige pop, soul en r&b. De stem van Milosh doorkruist de nummers bijzonder organisch. Maar het is bij momenten vaak te klef en de muziek van Rhye zou bij momenten niet misstaan als muzak in het plaatselijke shoppingcenter.

Opener Waste trekt je nog wel mee in het Rhye-universum, maar je moet je er dan al doorsleuren. Gelukkig volgt onmiddellijk daarna het iets pittigere duo Taste  en Feel Your Weight dat zelfs wij, houten klazen als we zijn, als bijzonder dansbaar aanvoelen. De subtiele laagjes in Feel Your Weight maken ons zelfs instant vrolijk.

Ook het warme soulvolle Count To Five heeft ons helemaal in de ban. Vooral de erg onberekenbare violen zorgen voor extra pit in het nummer. Ook het bloedhete en naar Rhye-normen erg opzwepende Phoenix komt aangenaam binnen en bedient zich van enkele rond elkaar manoevrerende gitaarpartijen.

Daarna is het, wat ons betreft, gedaan met de pret en via het slepende Please, het nergens heengaande Song For You en gaat het met het aanmodderende Stay Safe en Softly richting de uitgang.

Aan hoge verwachtingen waren er geen gebrek voor ‘Blood’, maar een overdosis een romantiek en melancholie is nergens goed voor. Zie het als die grote ijscoupe van vijf bollen waarvan je na twee stuks al weet dat het er toch net een paar te veel waren.

29 maart 2018
Patrick Blomme