Randall Bramblett - Pine Needle Fire

New West Records

Pine Needle Fire

Randall Bramblett, een naam die bij velen niet meteen een belletje zal doen rinkelen. Toch heeft deze multi-instrumentalist er al een carrière van meer dan veertig jaar opzitten, Elf albums heeft hij uitgebracht en artiesten als Gregg Allman, Bonnie Raitt en Roger Glover nodigden hem uit voor een gastbijdrage.

Zijn eerste album stamt al uit 1975. Desalniettemin is Randall Bramblett nog springlevend op zijn nieuwe album. ‘Pine Needle Fire’ bevat twaalf prachtig gecomponeerde blues- en countrygeïnspireerde songs. De eerste parel, die hij laat schitteren, is Some Poor Soul. Een rondzingende gitaar verwelkomt je op het album. Al snel volgt een catchy drumbeat en de herkenbare, doorleefde stem van Randall. Deze combinatie zorgt voor een Afrikaans bluesy gevoel. Na deze aangename verwelkoming volgt Rocket To Nowhere. Chapeau voor wie stil kan blijven zitten op een nummer zo swingend als dit.

In de soulhoek zoekt hij het voor Lazy (And I Know It). De blazerssectie krijgt er een hoofdrol. Zorg dat je niet te dicht bij de speakers staat, want deze band blaast je zonder pardon omver. Voor de echte Allman Brothers-fans heeft Randall nog een bonus: de 1961/1962 Gibson SG van niemand minder dan Duane Allman, de gitaar die onder meer te horen is op de live opname van Statesboro Blues.

Tijd is beperkt. Dat is het onderwerp van dit album. Bramblett is zich er zeer bewust van dat we allemaal maar een bepaalde tijd op deze wereld zijn. Toch is het duidelijk dat hij nog lang niet klaar is met zijn reis. Zelf zegt hij dat hij in het midden van een creatief moment zit. In Another Shining Morning zingt hij dan ook dat het maar beter is dat we de toekomst niet zien. Door het leven van dag tot dag genieten we meer van de kleine dingen. En genieten laat hij ons op een plaat als deze.

Een briljant gezelschap werd bij elkaar geroepen om het instrumentele gedeelte in te vullen. De gastheer nam naast de zang, ook de keys, akoestische gitaar en tenor saxofoon op zich. Een buitengewoon vrolijke plaat, die je dag direct goed maakt, is het resultaat. Pure muziek en oprechte gevoelens zijn de perfecte medicijn voor de donkere dagen die nog komen gaan.

15 november 2020
Jordi Rijnders