Ramses3000 - Nadja

Eigen beheer

Nadja

Alweer een binnenkomer van formaat. We dachten dat we een tigste release van de drone-ambient-grootmeester Nadja binnen gingen krijgen en lagen al languit op de sofa om weg te dromen. NOT!!! ‘Nadja’ is de debuutplaat van Ramses3000, het eenmansproject van de Nederlandse producer Yannick Verhoeven, die we nog kennen uit het Cairo Liberation Front, pioniers van de zogenaamde elektrochabi. Dat verraadt alvast wereldse roots en dansbare beats. Dit wonderbaarlijke debuut is dan ook een pretpark van dance, culturen en aanstekelijke sounds.

Even een korte doorlichting: Ramses3000 voorziet op het debuut in elf liedjes waarbij stilzitten geen optie is en waarbij je struikelt over de verschillende invloeden. Funk, breaks, hiphop, reggae, dance, Afrobeat en vooral ook een stevige portie disco vinden elkaar in songs die stuk voor stuk swingen als een slazwierder. En die creëert Verhoeven niet alleen. Dankzij ondermeer de Sierra-Leoonse rapper Mash P, de Franse dichter Maud Sztern of undergroundhiphoppers Chen B en Spechial groeide dit album uit tot een olijk circus van swingers dat wonderwel toch erg herkenbaar is.

Dat laatste heeft te maken met de fantastische productionele afwerking van ‘Nadja’. Elke beat knalt. Elke groove komt binnen. Elke tune is melodieus sterk. En zo komt het dat je samen met Spechial op een lekker vadsige manier “Money, money, money / we want to make money”, wil mee scanderen. Al is het enkel maar omwille van dat vurige trompetje en de platte Jamaïcaanse slangtaal die de song kent. Of dat je samen met Mash P op Run DMC-iaanse manier collectieve spoken wordraps wil uitspreken tegen een pittige breakbeat van Citadel (“Time will tell / if the future is bright / Or a citadel / Or a parallel”, – eeeuh?). In elk geval is dit album een prachtig productietechnisch kunstwerk dat tot in de details klopt. Van de downtempo housebeat tot de scherpe techstep zweepslagen, van de subtiele Moroder-synthgrooves tot de aan Nile Rogers schatplichtige gitaarlicks en slaps.

En dan moet het hoogtepunt nog komen. Als je hoofd nog niet op hol is geslagen en je ledematen nog niet de meest spastische bewegingen produceerden, mag je even doorzappen naar afsluiter Tukaba, waar de Oegandese Swordman Kitala met een soort van Swahili raps in een sexy mtf’er van een stuwende song rond de oren slaat.

Dit is een stukje doe-het-zelf- en doe-het-samen-muziek dat we met open armen verwelkomen. Geïnspireerd op surrealistische taferelen, wilde dromen en feestelijke realiteit, schept Ramses3000 vanuit het exotische Tilburg een eigen multicultureel universum. Het album begint met een prachtig en sfeervol stukje poëzie van André Breton, met de mysterieuze Franse vertelstem van Maud Sztern, maar schiet na twee munten het dak aan flarden. What a blast!

6 oktober 2022
Johan Giglot