Ponk - Post-Folklor

Eigen beheer

Op hun nieuwe album 'Post Folklor' verklaart het Tsjechische trio folklore voor dood. In een suggestieve nota in de binnenhoes tenminste. Net daarom gaat het trio, bestaande uit Michal Krystynek op zang en viool, Eduard Tomastik op cimbaal en Jakub Nozicka op contrabas, aan de slag met wat folklore jaar en dag heeft opgeleverd. Het levert een apart album op, dat folk in een modern jasje steekt. 

Post-Folklor

Een van Moravië's meest bekendste artiesten is violiste Iva Bittova. Met haar deelt deze groep een voorliefde voor klankexperimenten en gedreven snarenspel. En net als Bittova weet Ponk ook zijn weg met traditionals. De groep gaat in op klassieke thema's zoals dood, moord, ramp en verminking. Je kan deze nummers in zekere zin dan ook beschouwen als weirde murder ballads, al gaat dat hoofdzakelijk op voor tekst en woord en minder voor de muziek zelf, die niet direct naar hel en verdoemenis ruikt.

Al in opener Göding (Vitovo) verdrinkt er een jongeman. In Okolo Straznice zou de geliefde er alles aan doen om haar lief van de verdrinkingsdood te redden. In Sibenecky worden drie jonge meisjes hangend aan een galg aangetroffen; "And people are wondering what will happen to them now". In al die liedjes is er een rijkheid aan emoties (verdriet, woede,...). Het illustreert de verhalende sfeer.

Het trio kreeg een klassieke muziekopleiding en speelde regelmatig in folkgroepjes. Maar ook al zijn ze geworteld in de folk, zij nemen er graag andere genres en stijlen als rock en hiphop bij. Klankgewijs neemt de cimbaal - een wat ongewoon instrument - een centrale rol in, maar ook het onconventionele vioolspel en de bas zijn erg aantrekkelijk.

Muzikaal trekt de groep verschillende registers open: van folky en goedgemutste uptempo riedels, soms met stotende beats en elektronica, tot modern chanson. Er zijn meeslepende passages, maar ook rustige, zelfs ronduit jazzy passages (Mezi Horama).

Zowel radio als pers spreken uiterst lovend over dit debuut. Kan ook niet anders, want de groep zoekt haar eigen weg tussen poppy aanstekelijkheid en catchy weirdness. En door het maken van de soundtrack bij de interactieve, comic game 'KIV' bewijzen ze alvast geen eendagsvlieg te zijn.

'Post Folklor' is een wilde trip, die het beste voor de toekomst belooft.

23 januari 2017
Philippe De Cleen