Pixies - Beneath The Eyrie

Infectious Music Ltd.

Beneath The Eyrie

De nieuwe plaat van de Pixies begint met viool en piano! Dat moest er toch even uit. Het gezelschap van valse sporen staat weer strak. Want dik drie jaar na het meest succesvolle studioalbum sinds de heropstanding van de legendarische band  rocken de Amerikanen er weer lustig op los. Opnieuw combineren Frank Black en co de gekende rechttoe rechtaan aanpak met tegen de zijkant botsende, hoekige structuren.

Er zit in elk geval een soort van algemene ongedwongenheid achter ‘Beneath The Eyrie’ (letterlijk: “onder het arendsnest”, waar de Dreamland Recordings opnamestudio gevestigd is) die de Pixies-fan zeker zal bevallen. “Let me tell you about Catfish Cate”, verhaalt Francis in een prettig verhaaltje dat al zo’n maand geleden via YouTube verspreid werd (met noodzakelijke dubbele bodem). Herkenbaar? Zeker weten. En zo bevat dit dozijn songs wel meer ruwe pareltjes. Zoals This Is My Fate, een marcherende song met humoristische geluidjes, maar ook met een fraaie tegendraadse drum- en baslijn waardoor de gitaar van Joey Santiago snijdt. Een constellatie die enkel Pixies kan verzinnen.

Best wat scherpte dus, op deze zevende studioplaat. En daar weet producer Tom Dalgety (Ghost, Royal Blood) zeker weg mee. Gitaren, die samen met de bas van Paz Lenchantin wat durven doorhakken, in combinatie met een iets lager zingende Frank Black/Black Francis (tussen dreigen en gemoedelijkheid in) zorgen voor een stabiele rocksound. Overigens, dame Lenchantin heeft voorgoed de plek ingenomen van mevrouw Deal en zorgt voor een perfecte man-vrouw-meerstemmigheid. Luister eens naar het heerlijke Bird Of Prey met die hobbelende countrygroove en slidegitaar, in heuse Jesse Jamesen Calamity Jane-stijl.

En ja, ook nu zijn er weer zo’n paar noodzakelijke geeuwmomenten. Vijf minuten Daniel Boone in wat ijle shoegaze gitaardromen. Hoeft niet. Maar daartegenover staat een handvol Pixies-songs die een band tonen zoals je die nog nooit hoorde – van gladde surfboys tot gezapige kampvuurcowboys. Check zeker de pittige punkrocker St. Nazaire. Liefst een keer of tien na elkaar. Een advies dat trouwens voor heel deze plaat geldt. ‘Beneath The Eyrie’ is zonder enige twijfel een album dat weer voor heel veel voor- en tegenwind zal zorgen. That’s Pixies guys. Eat it.

Pixies spelen op 16 oktober in Vorst Nationaal.

13 september 2019
Johan Giglot