Personal Trainer - Still Willing

Bella Union

Still Willing

Bands als Black Country, New Road, Being Dead en Black Midi (of nu recent ex-lid Geordie Greep) maken de laatste jaren het mooie weer met inventieve, experimentele muziek die toch nog net dat ene hoekje heeft om niet te bevreemdend te klinken. België lijkt die boot vooralsnog te missen (of het moet aan ons liggen), maar Nederland zit wel aan boord.

Schippers van dienst zijn ene Willem Smit en de zijnen, onder één vlag varend, die van Personal Trainer. De band tekende dit jaar bij het gerenommeerde label Bella Union en leverde deze zomer de meer dan aardige plaat ‘Still Willing’ af. Daarop klinkt het zevenkoppige monster altijd weer anders, maar toch altijd laverend tussen Eels, Dirty Projectors, Pavement en bovengenoemde bands.

Afkomstig uit Amsterdam verrast de band al meteen met een nummer, genoemd naar Upper Ferntree Gully, een plaats in Melbourne, Australië. Dat die opener ook nog eens meer dan zevenenhalve minuut duurt, maakt meteen duidelijk dat het hier niet over het zoveelste popbandje in de rij gaat. En ook muzikaal gebeurt er meteen zoveel dat je minstens vijf afspeelbeurten nodig hebt om alles te vatten.

En toch komen er ook oorwurmen uit Smits pen. Voorbeelden daarvan zijn het zomerse, met schetterend koper doorspekte Round of het al even feestelijke Tangible, beide ongeveer in het midden van de plaat en enkel van elkaar gescheiden door het ingetogen New Bad Feeling dat druipt van de zelfspot.

Criticasters zullen opwerpen dat Smit wel heel duidelijk zijn nineties-helden eert. Maar zoals Picasso al wist: “Good artists copy. Great artists steal." Wij zouden daaraan toevoegen: "...en gaan met de buit naar een eigen smeltoven om er weer iets helemaal nieuws van te maken". Dat ambacht heeft Smit helemaal in de vingers en zo weet hij een plaat te maken die blijft boeien van begin tot eind.

‘Still Willing’ bruist als een Mentos in cola en knettert als een “sterrenschijter”. Soms ietwat hevig en kort van duur vooraleer alweer een nieuw idee aan te brengen, maar dat zorgt ervoor dat je bij elke luisterbeurt weer blij bent als je favoriete stukjes nog eens langskomen, hoe vluchtig en snel ook. In tegenstelling tot de cola blijft de plaat het koolzuurgas op die manier ook behouden.

“Have you ever felt sorry for something that you didn't do wrong?” vragen Smit en zangeres Lena Hessels zich af in Cyan. Wel, wij kunnen niets fouts vinden aan deze plaat en zien dan ook geen reden voor spijt.

Op 28 september passeert Personal Trainer in Kavka Zappa in Antwerpen. Als je hen mist, dan heb je reden tot spijt.

27 september 2024
Marc Alenus