Paul Haslinger - Halt And Catch Fire OST

Fire Records

We kunnen de fans van de populaire Amerikaanse tv-dramaserie 'Halt And Catch Fire' wel begrijpen. Na het vierde en laatste seizoen hadden ze graag gezien dat muziekcomponist Paul Haslinger zijn sfeervolle, dromerige creaties ook op cd zou zetten. En zo geschiedde. De man is natuurlijk een kleine legende omwille van zijn vijf actieve jaren destijds bij het prille Tangerine Dream of zijn legendarische scores voor films als ‘Underworld’ of ‘Resident Evil’, maar…

Halt And Catch Fire OST

En dan is er inderdaad die grote “maar”. Want de Oosterijkse componist is een uitmuntend talent als het gaat over sfeermuziek, synthesizers, ambient en zachte melodieën. Die moeten dan ook nog passen in de snelheid van een Amerikaanse blitsserie. En daar wringt het schoentje.

Je bouwt een mood op, een atmosfeer, een subtiel spel van hoge toetsen en donkere tonen over een zweverige achtergrond. En na dik twee The Morning After-minuten gaat de hakbijl erin. En dan heeft Paul Haslinger nog veel ruimte gekregen. Want meer dan de helft van de drieëntwintig tracks op dit album mag het maar een dikke minuut uitzingen. Veeeeeeel te weinig, als het gaat om zaken als sfeer en emotie. Zapgedrag en filmische sfeermuziek hoort nu eenmaal niet samen, als je ze wegtrekt van de beelden.

Dus laten we eerlijk zijn: voor een serie, die hier niet te volgen is (enkel de eerste reeks werd door Netflix opgekocht), heb je geen bal aan deze plaat. Meer nog, het is een aantijging voor fans van Tangerine Dream of Haslingers oudere, fantasierijke droommuziek om tracks als The Way In (tweeëndertig seconden) ergens halfweg te laten aanvangen en een exact even lange opvolger Run Time halverwege een maat abrupt af te kappen. Wat is me dat allemaal zeg. Waste of time!

11 september 2017
Johan Giglot