Pattern-Seeking Animals - Spooky Action At A Distance

InsideOut Music

Spooky Action At A Distance

Nu de laatste Spock’s Beard-plaat al van vijf jaar geleden dateert, hebben de Pattern-Seeking Animals voor het tweede jaar op rij alles uit de kast gehaald. ‘Spooky Action At A Distance’ is niet alleen de leukste albumtitel van het jaar, maar haalt de band eindelijk uit de schaduw van de grote broer. Het spelplezier spat van deze Amerikanen af en de geldingsdrang is er ook niet minder om geworden.

Dit is een consistente elpee geworden. De muziek is met zorg geconstrueerd en de teksten zijn perfect van toon, ritmisch en met grote aandacht voor zanger Ted Leonards frasering. Ondanks het sterke groepsgevoel, dat uit de composities spreekt, is het vooral de plaat van toetsenist John Boegehold. Zijn intentie is "producing music that's progressive and intricate while keeping things immediate and melodic".

Nu is dit motto evengoed op Spock’s Beard van toepassing, maar die hebben met Ryo Okumoto al een voltijdse toetsenist. Gelukkig past zanger Ted Leonard, die ooit de enorme schoenen van Neal Morse bij de Beard vulde, perfect in het patroon van deze zoekende dieren. Het zou ons niet verbazen mochten de twee bands door één of andere bedrijfsreorganisatie ooit samenvallen.

Intussen blijkt songsmid en producer Boegehold een goudhaantje met een muzikale intelligentie om U tegen te zeggen. Uit de langspelers The Man Made Of Stone en He Was Once blijkt zijn feilloze neus voor episch verteld avontuur. Het eerste nummer blinkt uit in urgentie, en zelfs het instrumentale deel houdt je op de punt van je stoel. Het tweede heeft een balladeachtige structuur met Leonards verhalende stem en gitaar erbovenop, terwijl temporiseringen voor vuurwerk zorgen.

Maar vierminutensongs als Window To The World en het aanstekelijke Bulletproof zijn zeker niet minder doorwrochte constructies. Verhalenverteller Leonard excelleert evengoed in een miniatuur als Underneath The Orphan Moon. En het beste moet nog komen. Het sf-epos Somewhere North Of Nowhere is het beste voorbeeld van Boegeholds motto dat we al gehoord hebben. Een instantklassieker. Summoned From Afar klinkt alsof Yes en The Polyphonic Spree de handen in elkaar geslagen hebben. Love Is Still The Light is de ideale "recordstopper".   

Zoveel kwaliteit komt niet uit de lucht vallen, ook niet uit de koker van één man onder de naam Boegehold. PSA kan buigen op één van de beste ritmesecties in prog, met bassist Dave Meros en drummer Jimmy Keegan. Drijvend op veel inspiratie en ouderwets zweet is ‘Spooky Action At A Distance’ een hoogstaand album geworden. Met vier tracks die live opgenomen werden tijdens Progstock 2022 is de bonusschijf een leuke maar niet-essentiële toevoeging.

15 november 2023
Christoph Lintermans