Panoptique Electrical - For Years

Sound In Silence

For Years

Laten we iets afspreken: vanaf het ogenblik dat onze favoriete minimal ambient-Australiër Jason Sweeney besluit om zijn fantastische muzikale projecten voor zowel kortfilms, gallerijen, theaterstukken of dromerige huiskamerluisteraars te stoppen, gaan wij er ook over ophouden. Maar laat het duidelijk zijn: dat is nu dus niet. Met dik veertig minuten aan atmosferische lagen, rustige soundschapes, melancholische drones en subtiel fonkelende pianotoetsen scoort ‘For Years’ alweer bull's eye.

We noteren inmiddels al de vijfde Panoptique Electrical-release op rij voor het Griekse DIY-ambientlabel Sound In Silence, uitgaven onder eigen naam Sweeney niet meegeteld. ‘For Years’ is trouwens onderdeel van een groter project, genaamd ‘Ageism’. Dit deel gaat over het ouder (en vreemder) worden van het lichaam als entiteit van schoonheid, wijsheid maar ook van valse beloften en een onzekere toekomst. Kwestie van het kind – euh, de senior – een naam te geven. Want van een onzekere toekomst kom je niet veel te weten bij het beluisteren van de tien in elkaar overvloeiende doezeltracks van dit album. Wel is dit opnieuw een streven naar perfectie, uitgaande van de maximale kracht van minimale muziek.

Eerlijk gezegd hoeven we daar niet zo heel veel meer woorden voor bij elkaar te sprokkelen. Soms gooit Sweeney alle registers open en soms houdt hij het bij een enkele zoemtoon, die langzaam lijkt open te bloeien. Soms is het bang erop en soms is het bang intiem. Soms voel je jezelf droevig en soms oppermachtig. En dat allemaal in slechts één of twee noten. Begrijp je? Dat is echt niet normaal meer. Wie zijn wij dan om rond de pot te blijven draaien? Voel het zelf gewoon aan! Less is more -> understatement.

5 oktober 2024
Johan Giglot