Paduart - Dujardin - Catharsis

Agua Music

Ivan Paduart heeft al tientallen albums opgenomen en aan verschillende projecten (o.a. rond Burt Bacharach en Michel Herr) meegewerkt. Quentin Dujardin is een rastalent op gitaar. Toots Thielemans noemde Dujardin een revelatie. En deze twee toptalenten maakten een prachtig jazzalbum.

Catharsis

Op deze plaat worden Paduart en Dujardin bijgestaan door topmuzikanten als trompettist Bert Joris, bassist Richard Bona, werelddrummer Manu Katché en mondharmonicaspeler Olivier Kerr Ourio. Een ensemble dat zijn mannetje staat in de internationale jazzscene. En met 'Catharsis' maakten ze een memorabel album van hoog niveau.

De negen originele composities variëren in lengte variëren, maar vertellen toch een samenhangend verhaal. In de linernotes, geschreven door de Amerikaanse pianist en muzikale perfectionist Fred Hersch, staan er veel liefdevolle woorden voor wat dit kwintet hier doet.

Opener Delivrance koppelt weemoedige, Ierse folk aan een Balkanritme en zorgt door de interactie van piano, gitaar en trompet voor een warme, huiselijke sfeer, die gaandeweg openbreekt.

Dujardin is goed voor een derde van de composities; het intiem mooie Retrouvailles (met fraaie accenten op mondharmonica), het uitgepuurde Mark & Farouk (over vriendschap en intermenselijke relaties) en Song For Paco, dat na een zware intro het teert op ritme en tempo.

Er wordt gezorgd voor een mooi evenwicht tussen gitaar en piano, waaraan bassist Richard Bona voor kippenvel zorgende vocals aan toevoegt zoals in de mooie, melancholische titeltrack. Elders staat de mondharmonica van Kerr Ourio garant voor een frisse toets.

De ritmische popdrive van Human Being is een wonderlijke ode aan een verloren, Afrikaanse ziel met knappe percussie van Manu Katché. Isabelle is een vederlicht, sierlijk romantisch walsje. Het beeldrijke Far Ahead wijst dan weer op mysterie vanwege de gracieuze melodie en harmonie. Afsluiten doet het kwintet met Dreams Ago, waarin er onder meer gespeeld wordt met gemoedstoestanden en stijlen.

'Catharsis' is warm van klank en vol van emotie. Het album overtuigt, maar de knappe interactie tussen deze topmuzikanten is misschien net iets te hoogdrempelig om een jonger jazzpubliek te bereiken.

4 maart 2017
Philippe De Cleen