Oscar & The Wolf - Infinity

Pias Records

De ambities zijn, na het enorme succes van voorganger 'Entity', erg groot bij het team rond Oscar & The Wolf. Met een titel als 'Infinity'. worden die ambities dik onderstreept. Maar of het ook een goed album oplevert?

Infinity

Als je al fan was, zal je dat ongetwijfeld blijven. Was je geen fan, dan is de kans behoorlijk klein dat Oscar & The Wolf je dit keer kan overtuigen.

Al van bij de donkere, mysterieuze opener So Real valt op dat Max Colombie bij hetzelfde dansbare recept van zijn succes blijft: een hippe, coole en tot dansen uitnodigende sound waarin streepjes indie en r&b opgetuigd worden met een voor velen hoogst irritant, neuzelend stemmetje.

Als vanouds zoeken Oscar en zijn wolf naar exotisme en escapisme, zoals uit de door een lui wiegend reggaeritme ondersteund Exotic blijkt. Of het naar de kruiden en specerijen van Indië geurende Susato. Het zijn die nummers die hem goed liggen en waarrond hij ook een visuele show kan maken. Want Oscar & The Wolf draait ook om verpakking; palmbomen, glitter, feestelijke kostuums en dergelijke meer.

Met de tragere r&b-song van Pretty Infiniti illustreert de band dat niet alles even "af" moet zijn. Er mag gerust een hoekje af. Alleen komt dat hier misschien net iets te berenedeerd over. En net dat is ergens het manco: vrijwel nergens wijkt Oscar af van zijn door edm en dansbare beats ondersteunde muziek. Meer zelfs: vele van de songs op 'Infinity', hoe sexy en wellustig ook, lijken inwisselbaar.

Zo af en toe tracht men de luisteraar over de streep te trekken met gevoelige ballads als Queen, waarvan je nu al weet dat er later in één van de vele Sportpaleizen een plots tekort aan zakdoeken gaat ontstaan. Dat het "een ontzettend moeilijk en lastig jaar [was] voor Max" betwijfelen we niet. En in Breathing tracht Colombie alle drukte en stress van het popster-zijn van zich af te zingen. Hoe schrijf je immers een vervolg op het enorme succes van 'Entity'?

Colombie probeert het met Honey waarin hij op zijn zijdezachtst zingt; of met de door Elton John aangeprijsde single Runaway ("I'm ready for infinity"); met dromerig escapisme zoals Last Night misschien.

Oscar & The Wolf groeide uit tot publiekslieveling, maar heeft minstens evenveel tegenstanders die het bon ton vinden om neer te kijken op de hitgevoelige popsensatie. Maar 'Infinity' is, met dank aan producer De Pessemier (The Subs), professioneel gemaakt entertainment waarmee probleemloos de nodige stadions gevuld kunnen worden. Maar of het gezelschap zich hiermee de eeuwigheid in zal schrijven, is een heel andere zaak.

Oscar & The Wolf is live te zien op 28 en 29 oktober in het Sportpaleis.

29 september 2017
Philippe De Cleen