Orchestra Baobab - Tribute To Ndiouga Dieng

World Circuit Records

Op 'Tribute To Ndiouga Dieng' (het eerste album in tien jaar tijd!) brengt het het Senegalese Orchestra Baobab met een erg aanstekelijke mengeling van heerlijke Afrocubaanse ritmes en Afrikaanse percussie een mooie ode aan haar voormalige, legendarische vocalist.

Tribute To Ndiouga Dieng

Het album werd opgenomen in de Moussa X-studio's in Dakar. Net zo stevig in de grond geworteld als de Afrikaanse baobab zelf, bestaat de in de jaren zeventig opgerichte groep nog steeds uit eigenzinnige lieden als drummer-vocalist Balla Sidibe, Rudy Gomis op maracas, clave en zang, saxofonist Issa Cissoko (die het gezelschap krijgt van saxofonist Thierno Koite) en gitarist Latfi Benjeloun.

Toch zijn er in de loop der tijden wel wat veranderingen geweest sinds 'Made In Dakar', dat stilaan beschouwd mag worden als een classic in het genre. Zo nam de groep afscheid van gitarist Barthelemy Attisso, die de voorkeur gaf aan een bestaan als advocaat in Togo, en verwelkomt ze de Senegalese koraspeler Abdouleye Cissoko in haar midden. Die verruimt het geluid van Orchestra Baobab, al speelt ook de "two-saxofone attack" van Issa Cissoko en Thierno Koite een erg bepalende rol.

Ook van de partij zijn trombonist Wilfried Zinzou en de nog jonge gitarist Rene Siwatche. Gastzanger Cheik Lo levert op Magnokouto een bijdrage en dan is er nog de reünie met voormalig lid Thione Seck (het zalige Sey), die in 1979 afscheid nam van Orchestra Baobab en een solocarrière begon. En Alpha Dieng, de zoon van Ndiouga, is ook te horen.

De feestelijke single Foulo die, onder meer dankzij trompet, zachte percussie en knappe zang, de luisteraar meteen in het verhaal trekt. Het door kora geïntroduceerde Fayinkounko mag er ook zijn. Dankzij de inbreng van nieuwe leden en gasten klinkt het geheel beter dan ooit. Luister maar naar het door gitaar ondersteunde Natalia, waaraan een Afrocuban toets werd gegeven. En dat is niet de enige song die niet had misstaan op de legendarische release van Ry Cooders Buena Vista Social Club.

Het hele plaatje klopt. De hele groep speelt op de top van zijn kunnen en iedereen draagt bij tot het grotere geheel. Folky ballades als Mariama, het verleidelijke Caravana of feestsongs als Woulinewa zorgen voor een gevoel van gelukzaligheid.

De groep houdt het beknopt en gevarieerd, waardoor dit album een blijvende aantrekkingskracht heeft. Orchestra Baobab is met dit nieuwe feestalbum, dat veel te lang op zich liet wachten, eindelijk terug van veel te lang weggeweest. De bende presenteert het nieuwe materiaal live tijdens een wereldtournee die onder meer halt houdt in Het Depot (Leuven) op 5 mei. Feestje!!

29 maart 2017
Philippe De Cleen