Oproer - We're All Late Tonight

Eigen beheer

We're All Late Tonight

Twee jaar geleden zorgde Oproer al voor een van de meest opwindende live shows van het jaar. Toen was het vijftal nog opener voor RHEA. Ondertussen waren er een veelbelovende deelname aan de Rockrally, aandacht van radiozender Willy en nog meer live shows.

Nu is er deze plaat en wordt de beleving alleen maar wilder en meer diepgaand. De band schaarde zich in het rijtje avontuurlijke bands als Geese, Black Country New Road, Black Midi en anderen. Allemaal bands die niet vies zijn van een eclectische mix van instrumenten en sferen. Met invloeden als Talking Heads, Parcels en Gorillaz mikt de band op de luisteraar die lak heeft aan genres, maar hunkert naar nachtelijk avontuur, net nog onschuldig risico en intellectuele dansgrooves. Met Dries van der Schueren heeft de band dan ook de ideale frontman.

Hij zingt zo goed als altijd op de top van zijn stem en lijkt constant in duel met de microfoon, zelfs op de melancholische afsluiter This City Burns. Hij kronkelt en spartelt met declamaties, rap en zang tussen spannende percussie, glinsterende gitaren, vintage klinkende synths en pompende grooves door en geeft altijd alles.

Met eerste single If You Change Your Mind leek de band even helemaal het poppy pad in te slaan, maar gelukkig brengt het doorslaande kompas hen nog altijd op kronkelige spartelweggetjes waar er veel meer fun te beleven valt. Zie in dat geval zeker nieuwste single Geez.

Tekstueel is het niet altijd duidelijk waarover de songs gaan. De teksten bevatten prikkelende oneliners en lekker bekkende rijmen en vertellen niet zozeer een verhaal, maar dienen vooral de sfeer, die de band wil oproepen. Dat leidt tot hoogtepunten als Strange (“Kill me ‘cause I’m better of dead”) en het titelnummer (“We’re all late tonight let’s face it / don’t make haste that’s right / embrace it”).

Die songs bevallen ons minstens zo goed als de iets braver klinkende singles Let Go en het groovy Money en ook de twee “ballads” In A Daze en het pianonummer This City Burns verdienen zeker je aandacht. Het eerste omwille van de slimme tekst: “Life is short / But it takes a while / Life’s too short to do it right”, het tweede omwille van de oprechte intensiteit. Het balanceert soms op het randje, maar dat doet Oproer wel vaker en ze zijn nog nooit gevallen.

Dit is met andere woorden een prima debuut dat af en toe de knetterende live energie van Oproer weet te vatten, zoals in het prangende High For More dat we zeker nog willen vernoemen. Maar deze band die urgent, extatisch, melancholisch en dansbaar klinkt, moet je vooral in levenden lijve zien. En dat kan!

Oproer live:

- 28/09 - CaféCafé, Hasselt
- 29/09 - Nachtwacht, Tielt
- 30/09 - Klub K, Malle
- 04/10 - Ancienne Belgique
- 12/10 - De Helling, Utrecht
- 13/10 - V11, Rotterdam
- 20/10 - Luxor Live, Arnhem
- 21/10 - Harmonie, Oudenaarde
- 27/10 - De Kelk, Brugge
- 17/11 - Vera, Groningen
- 18/ 11 - Den Trap, Kortrijk
- 25/11 - Doornroosje, Nijmegen
- 25/11 - Den Bokal, Liederkerke
- 01/12 - Effort, Genk
- 02/12 - Club Kuub, Turnhout
- 09/12 - Djingel Djangel, Antwerpen
- 21/12 - Hall Of Fame, Tilburg

3 oktober 2023
Marc Alenus