Old Crow Medicine Show - Paint This Town

Ato Records

Paint This Town

De afkomst van de band verklapt wellicht al in welke categorie je deze plaat moet zoeken. Old Crow Medicine Show heeft al verschillende awards en zelf grammy's op de naam staan. Niet voor niets zijn ze daarom één van de grotere namen in Nashville, Tennessee. Daar bevindt zich ook hun eigen Hartland Studio, waar de vertrouwde sound wederom werd gevat in een prachtig album.

Paint This Town is het eerste nummer van het gelijknamige album, het zevende studioalbum alweer. De track gaat over een groep onschuldige jongeren die een leven vol avonturen voor zich hebben. Die vrolijke spanning hoor je meteen terug in de muziek. Dezelfde opgewekte klanken hoor je ook terug in Deford Rides Again, een eerbetoon aan DeFord Bailey, die in 1925 vooral bekend stond om de unieke sound die hij uit de mondharmonica toverde.

Met energieke op de sixties en seventies geïnspireerde songs swingt dit album van begin tot eind. Van het uptempo Bombs Away tot aan het rustigere en duistere John Brown's Dream, overal weten ze op unieke wijze verhalen ten gehore te brengen ouder dan onze grootouders. Zoals de laatstgenoemde, over een man wie in 1859 werd opgehangen naar aanleiding van een mislukte poging om een slavenopstand te starten. Lord Willing And The Creek Don't Rise is ook zo'n oudje. Het citaat gaat terug tot de achttiende eeuw en werd al gebruikt door grootheden als Johnny Cash en Hank Williams. Door het nieuwe jasje van Old Crow Medicine Show kan hij weer jaren mee.

Een echt hoogtepunt is moeilijk te vinden. Alle nummers denderen steeds weer lekker uit de speakers. Zou er een keuze gemaakt moeten worden, dan is Hillbilly Boy er één die alvast onze aandacht extra heeft getrokken. Mede door de live opnamen en de zuivere sound is dit nummer net iets puurder is dan de rest. Je hoort de perfect op elkaar ingespeelde band met een arsenaal aan instrumenten. Ook de meerstemmigheid komt hier op een mooie manier naar voren. In een tijd waarin met moderne technieken wordt geschermd, is het mooi dat er nog bands het oude vertrouwde aan blijven houden.

24 april 2022
Jordi Rijnders