Okkervil River - In The Rainbow Rain

Pias Records

Na 'Away' was de tournee die frontman en songschrijver Will Sheff ondernam met het nieuwe en verbeterde Okkervil River meteen aanleiding tot een volgende plaat. Het lijkt er nu echt wel op dat deze band terug klaar is voor de toekomst.

In The Rainbow Rain

 

En dus werd er afgestapt van het akoestische, zoals dat ook al tijdens de tournee gebeurde. De nieuwe adem, die motor Will Sheff intussen gevonden had, resulteerde in tien nieuwe liedjes over persoonlijke beslommeringen en de ellende die de wereld doormaakt. Tegelijk bijven ze wel herkenbaar als Okkervil River.

 

Daar is de opener Famous Tracheotomies al meteen het bewijs van. Niet alleen is het een zoekplaatje van muzikanten, acteurs en auteurs, die deze ingreep effectief allemaal hebben ondergaan, er wordt ook nog eens een stukje van een ander nummer (nee, we verklappen niet welk) in gesmokkeld. Dat alles deed Okkervil River eerder ook al. Tegelijk is het een warme, prachtige song, waarin elke liefhebber van de betere, gelaagde popsong zich graag zal verliezen.

 

Eén van de rode draden doorheen deze plaat is de koorzang, die in bijna elk nummer wordt ingezet. Het geeft een nummer als The Dream And The Light een gospel-ondertoon. Combineer dat met de machtige saxsolo in dat nummer en opnieuw is dit onweerstaanbaar. Laagje op laagje wordt er gestapeld om te komen tot een overweldigend geheel.

 

Family Song heeft hetzelfde laidback-gevoel als Shelter Song. Dat heeft – zo liet Sheff weten – te maken met de drummachine, die voor beide songs werd gebruikt en die in de eighties populair was (Enola Gay van OMD en In The Air Tonight van Phil Collins zijn bijvoorbeeld twee liedjes die erop gestoeld zijn). Maar ook het tempo is voor beide songs gelijkaardig.

 

Helemaal anders is dat bij de twee singles. Pulled Up The Ribbon is uitbundig, wordt getypeerd door een vreemd rijmschema, waaraan je kop noch staart krijgt. Tegelijk is het verslavend. En Don't Move Back To LA heeft een country-ondertoon met het koortje dat de zanger weerwerk biedt. Het overvloedige gebruik van echo in de solo geeft het nog meer cachet.

 

'In The Rainbow Rain' is een pareltje, waarop Okkervil River weelderig graait in allerlei genres om uit te komen bij een prachtige staalkaart van waartoe de band allemaal in staat is. Tegelijk is dit typisch voor deze band, waardoor dit album meteen een fijne introductie is voor wie hen nog niet kende.

27 april 2018
Patrick Van Gestel