Oiseaux Tempête - Al' An!

Sub Rosa

Met 'Al An!' (And Your Night Is Your Shadow - A Fairy Tale Piece Of Land To Make Our Dreams) levert Oiseaux Tempête rond Parisiens Frédéric Oberland en Stéphane Pigneul een moderne undergroundklassieker. Het album is overweldigend, compromisloos en vloert eenieder die kennis maakt met de groep. 

Al' An!

Eerder hadden we al het genoegen om kennis te maken met 'Unworks & Rarities'. Die haalde ons finaal over de streep voor deze band. En nu is er deze opvolger, die op dit deels in Beiroet met lokale muzikanten opgenomen album zowaar nog een stapje verder gaat.

Dromerig en hondsbrutaal tegelijkertijd, een machtige stroomstoot van prikkelende energie. Want de muziek, die de groep maakt, is een uiterst fysieke ervaring. Fysiek zoals de heldhaftige uitputtingsslagen, die de concerten van Swans, typeert, al neigt de groep ook naar een politiek getinte cultband als Godspeed You! Black Emperor; de charismatische, bedwelmende postrockinvloeden bijvoorbeeld.

Dat levert een sonisch experiment op dat eigenlijk geen echte gelijke kent. Ook al omdat de groep in zijn lange, vaak meanderende tracks exotische en oriëntaalse sferen aanhangt. Zo nodigt de groep de luisteraars mee uit op een boeiende reis vol onbekende bestemmingen.

Oiseaux-Tempête moet het vooral hebben van experimenteerdrift, maar brengt met druggy postrock vol psychedelische effecten iets dat maar al te zelden de alternatieve radiogolven teistert, waardoor de groep helaas onder de radar blijft. Jammer, want onder de songs weerklinkt net het stevig kloppende hart van de underground. En daar teert de groep op, want niet zelden verwijzen songtitels naar het donkere, naar het invallen van de nacht en naar afkoeling in een schaduwrijke omgeving. Zoals onder meer in het ronduit epische Through The Speech Of The Stars.

Ook weet de groep het verbeeldingsvermogen te prikkelen, onder meer via poëtische passages als het rituele The Offering. Zo leent de Libanese zangeres Fairuz haar stem en duikt ook de dichter Mahmoud Darwish op als inspiratiebron. Oiseaux-Tempête legt de connectie tussen oost en west. Zeker in deze turbulente tijden is dat een bijzondere opdracht die ze ook waarmaken (Feu Au Frontières).

Oiseaux-Tempête brengt een humanistische boodschap waarin het rebellie, protest en zelfs anarchie naar voren komen, zoals in Electrique Resistance duidelijk wordt.  'Al An!' is complex, gelaagd en dan weer dromerig en rijk aan geluid en texturen. De groep spreekt eerder van "live ephipanies". Monumentaal en overtuigend over de hele lijn.

Wie het live wil meemaken trekt op 2 juni naar Atelier 210 in Etterbeek waar de groep ongetwijfeld enkele fans voor het leven zal maken. 

15 mei 2017
Philippe De Cleen