Ohio Knife - Scalp Or Be Scalped

Eigen beheer

“There's only rock 'n' roll.” Dat is de boodschap die je tegemoet komt waaien op de site van Ohio Knife, een powertrio uit Cincinnati dat ruwe en toch fijngevoelige seventiesrock inkleedt met diverse, meer moderne ingrediënten. Op 'Scalp Or Be Scalped' worden zo minstens vier decennia samengebracht.

Scalp Or Be Scalped

Er zijn vele manieren waarop bands de sfeer van traditionele rock-n'-roll proberen te benaderen. Ohio Knife doet dat middels een licht gitaargeluid dat regelmatig toch ook een psychedelische gedaante aanneemt. Daarbij is een weliswaar bescheiden pianoaandeel zeer klankbepalend. Maar waarschijnlijk het meest kenmerkend is de rauwe zang van Jason Snell, die sterk aan Rod Stewart doet denken. Vertrouwd, maar op hetzelfde moment ook spontaan.

In die hoedanigheid trekt de band direct van leer met openingsnummer Wish I Knew en vooral Day And Night in het verlengde daarvan. Alle instrumenten krijgen keurig een eigen plaats in het stereobeeld. Dat maakt het geluid knus maar ook wat braaf voor rock-n'-roll die ruw bedoeld is. Nergens gaan de meters in het rood en de drums staan zo zacht dat ze nauwelijks lijken mee te doen.

Maar veel gelegenheid om daarom te treuren is er niet, want vanaf het derde nummer zorgt een breed scala aan verrassende elementen voor een boeiender geluid. Opvallend is hoe de classic rockbasis moeiteloos wordt gecombineerd met een recenter motief door de laaggestemde grungegitaren in Be The Dark en Struggle And. Op andere momenten wanen we ons juist weer in de jaren zeventig; niet in de laatste plaats vanwege het veelvuldig opduiken van het Hammondorgel.

Dat wil overigens allerminst zeggen dat het album verder wordt vastgepind op één stijl. De beer is nu echt los en alles lijkt mogelijk. Zo is er een niet al te gecompliceerde rocker als Creation Museum waarin veel van de reeds gepasseerde smaken worden samengevoegd. Maar met de op piano steunende powerballad Tonight We Ride en het aan southern blues refererende slotstuk Indian Summer weet de band opnieuw te verrassen.

Eigenlijk laat Ohio Knife horen dat Deep Purple, Rod Stewart, Red Fang, Queens Of The Stone Age, en wat dies meer zei, helemaal niet zo ver van elkaar af liggen. 'Scalp Or Be Scalped' vult de openliggende ruimte ertussen en brengt alles bij elkaar. Tijdloze rock-n'-roll.

16 december 2016
Tino Fella