Off World - 1

Constellation Records

Muzikant en producer Sandro Perri (Polmo Polpo, Glissandro 70) is altijd een bezig baasje geweest, thuis in de meest uiteenlopende genres variërend tussen instrumentale muziek, vocaal gericht werk, dance, noise, drone, ambient, pop, jazz en folk.

1

Met ‘1' van Off World presenteert Sandro Perri op Constellation Records het debuut van een gloednieuw, driedelig project waarin hij eerder onuitgebracht werk verzamelt. Niet omdat het materiaal minderwaardig was, maar omdat Perri liever de tijd nam om het eigenlijke werk eerst te vervolledigen.

Het nieuwe project stamt uit de periode rond 2008 waarin Perri en Lorenz Peter (Corpusse, Processor) samenwerkten aan nummers. Gaandeweg groeide het aantal betrokken muzikanten, waaronder producer Drew Brown (Lower Dens, Blonde Redhead, Beck), Susumu Mukai (Zongamin) en M J Silver (Mickey Moonlight). Ook Craig Dunsmuir (Glissandro 70, Kanada 70), banjospeler Mike Smith en violist Jesse Zubot zijn op dit debuut te horen.

‘1’ beschrijven is een behoorlijk lastige opdracht, want het eerste luik van dit project laat muziek op u los waarvan u zich niet kan voorstellen dat die (nog) gemaakt wordt. Het is excentrieke muziek die je diep in je onderbuik moet voelen. Elektronische instrumentals die aangelengd worden met het geluid van vintage synths en drummachines. Maar het doet iets met ons als luisteraar. Ondanks het experimentele karakter is een reeks muzikanten aan het werk die hun hele ziel in dit materiaal steken. Het is dan ook een heerlijk duistere avondplaat waaraan je je als luisteraar maar al te graag laaft.

Het moet zijn dat het collectief best wel weet dat ze de luisteraar uitdagen. Dat doen ze met een track als Old Brain, waarin hopen synthmelodieën tegen elkaar opbotsen. Wie fan is van Sega- of Nintendogames, die weet vast wat we bedoelen. En met het korte No Host zet frontman Sandro Perri volledig solo de boel op electrostelten.

In het midden krijgen we twee ruime centerpieces die door het leven gaan als Extraction en Choral Hatch. Op het eerste werken Perri en violist Jesse Zubot samen, waarbij we iets krijgen dat vaag naar de geluidswereld van vrienden als Godspeed You! Black Emperor neigt. Het bijna zeven minuten en minstens even fantastisch lange Choral Hatch heeft dan weer wat weg van het futuristisch avantgardisme dat John Cale op 'M:FANS' presenteerde.

Voor wie tegen dan nog niet gewonnen is voor de sound van dit project, is er een wat etherische, zweverige track als New Brain. Wonder Farm mag de boel op eigenzinnige wijze afsluiten, met wat los aangeslagen gitaarakkoorden, wat fraai slidewerk en een mank drumritme.

‘1’ van Off World is met slechts 7 tracks een erg korte rit. In een dik halfuurtje weet dit collectief een aardig visitekaartje af te leveren. We zijn razend benieuwd naar de overige releases van dit unieke project.

22 oktober 2016
Philippe De Cleen